Berlinale 2009 van start

Met de première van The International, de nieuwste film van Tom Tykwer met Clive Owen en Naomi Watts, is donderdag 5 februari het 59ste filmfestival van Berlijn, de Berlinale, begonnen.

Het festival werd officieel geopend door festivaldirecteur Dieter Kosslick, cultuurminister Bernd Neumann en juryvoorzitter Tilda Swinton. Vervolgens vond de wereldpremière van The International plaats. De film is een actiethriller over de pogingen van een Interpolmedewerker en advocaat om een internationale bank voor het gerecht te krijgen vanwege illegale geldtransacties op het allerhoogste niveau. De filmvertoning in de immense zaal Berlinale Palast op de Potsdamer Platz, het hart van het filmfestival, vond plaats in aanwezigheid van onder andere Clive Owen, Armin Mueller
Stahl, Michael Ballhaus, Wolfgang Becker, Daniel Brühl, Bruno Ganz, Nina Hagen, Franka Potente, Jürgen Prochnow en Hans Weingartner.

2001

Tot en met 15 februari zullen zo'n 400 films worden vertoond in de vele filmzalen waarover de Berlinale beschikt. Er zijn meer dan 19.000 filmprofessionals van zo'n 120 landen aanwezig, inclusief 4000 filmjournalisten. In totaal zullen er dit jaar waarschijnlijk meer dan 200.000 tickets worden verkocht voor films in de vele programmaonderdelen. Speciale aandacht is er tijdens deze 59ste editie onder andere voor 70mm films. Onder de 22 vertoningen in dit onderdeel klassiekers als 2001: A Space Odyssey, Cleopatra, David Lean's Lawrence of Arabia en William Wyler´s Ben Hur.

kan door huid heen

Ook Nederlandse films zijn vertegenwoordigd op de Berlinale met onder andere Calimucho van Eugenie Jansen, Winterstilte van Sonja Wyss en Kan door huid heen van Esther Rots. Laatstgenoemde is het speelfilmdebuut van Rots, waarmee ze een prachtig en zeer aangrijpende film heeft afgeleverd, die sinds afgelopen donderdag in de Nederlandse zalen draait en op het Nederlands Filmfestival grote kanshebber zal zijn voor enkele Gouden Kalveren. The Cult Corner heeft aanstaande zondag een exclusief interview met hoofdrolspeelster Rifka Lodeizen over haar rol in Kan door huid heen en haar ervaringen op de Berlinale.

berlinale 2009