Big Screen Award-winaar te zien in filmtheaters

Na twintig jaar zit het huwelijk van Nina en Wojtek op een dood spoor, deels omdat ze geen kinderen kunnen krijgen. Als ze een jonge vrouw, Magda, leren kennen, proberen ze haar over te halen draagmoeder te worden van hun kind, maar de situatie wordt ingewikkeld als Nina zich plotseling tot Magda voelt aangetrokken. Nina, het debuut van de talentvolle Olga Chajdas won de VPRO Big screen Award op International Film Festival Rotterdam 2018 en wordt door IFFR op 16 augustus uitgebracht in de filmtheaters en op Picl.

Nina is een gevoelig portret van een sterke, maar verwarde vrouw die vastzit in haar rol als echtgenote en dochter – Nina’s dominante moeder is ook nog eens de directeur van de school waar zij werkt. De energieke, schijnbaar zorgeloze Magda fungeert voor haar als breekijzer. De camera zit constant dicht op de drie hoofdpersonen en creëert zo een zintuiglijke, levendige sfeer. Maar er is wel één locatie die een belangrijke rol speelt: Natalia Bażowska’s kunstwerk 'Birth Place', dat een baarmoeder voorstelt waar je in kunt liggen en die voor de personages de enige veilige plek is waar hun liefde, vrijheid en identiteiten niet aan conventies gebonden zijn.

Regie: Olga Chajdas | Land: Polen | Productiejaar: 2018 | Lengte: 130’ |Taal: Pools

 

Variety: “Energetic celebration of lesbian sexuality”

Screen Daily: “Erotic content with confidence”.

 

Over de VPRO Big Screen Award

De Big Screen Competition is in 2013 door IFFR in het leven geroepen om de release van kwalitatief sterke films in de Nederlandse filmtheaters te bevorderen. Sinds 2016 heeft de VPRO zich aan de prijs verbonden. IFFR werkt samen met een Nederlandse distributiepartner om de release van de winnende film te bewerkstelligen en draagt financieel bij aan de publiciteitskosten van de theatrale release. Door de samenwerking met VPRO zal de winnende film, naast een release in de filmtheaters, ook een groot publiek bereiken op televisie.

 

 

Nina