Cannes 2017: Dag 4

Op de vierde dag in Cannes ging competitiefilm THE SQUARE van Ruben Östlund in première. Voor de nieuwe Östlund zijn de verwachtingen hooggespannen sinds de Zweedse regisseur zich met zijn vorige film TURIST-ook hier première in Cannes maar nog in het bijprogramma Un Certain Regard- in een keer op de kaart zette bij een veel groter publiek dan hij met THE GUITAR MONGOLOID, PLAY en INVOLUNTARY tot dan toe wist te bereiken. Zijn interesse ligt nog altijd bij groepsdynamiek, sociale interactie en de momenten van sociale gêne die wij (en filmmakers) liever niet zien. Een vergadering op kantoor die wordt 'opgeluisterd' door het babygehuil van het kind van je leidinggevende, maar waarvan niemand iets durft te zeggen en iedereen doet alsof ze er niet gek van worden. Of je eerste instinctieve reactie om weg te rennen bij gevaar, ook al vergeet je daarbij tegeninstinctievelijk om je kind eerst veilig te stellen.

THE SQUARE speelt zich af in de hedendaagse kunstwereld in Stockholm. Hoofdpersoon Christian, de Deense acteur Claes Bang, is curator van een gerenommeerd museum, waar de voorbereidingen voor een nieuwe expositie in volle gang zijn. Het belangrijkste werk is buiten voor de ingang te zien: een met licht afgezet vierkant waarbinnen je veilig bent en je niet beoordeeld wordt, maar om hulp kunt vragen, zo beschrijft de kunstenaar het. Christian is knap, rijk, vrijgezel en een belangrijk figuur in de Zweedse kunstwereld. Zijn positie maakt hem geliefd en daar geniet hij van. Maar Östlund brokkelt in 142 minuten dat beeld compleet af net zolang we naar een meelijwekkend figuur kijken.

Startpunt is een straatberoving waarna Christian zijn gerolde telefoon en portemonnee probeert terug te krijgen. De manier waarop is sociaal en moreel vrij onverdedigbaar, maar toch behoudt hij zijn sympathie nog. Dat verandert heel, heel langzamerhand. Het briljante script van Östlund spiegelt je eigen vooroordelen en doet je beseffen dat Christian misschien wel de grootste klootzak van de film is. En dan is er nog dé scène. De dinerscène (zie foto). De meest gedenkwaardige scène van het filmjaar 2017 tot nu toe, waarin alle Östlundideeën zitten en tot maximaal effect worden ingezet. Niet te missen is THE SQUARE.
 
 

 

THE SQUARE