Cannes 2017: Dag 8

A Painted Devil is een roman uit 1966 van Thomas Cullinan, die in 1971 werd verfilmd door Don Siegel als THE BEGUILED met Clint Eastwood in de rol van Yankee-soldaat John McBurney, die gedurende de Amerikaanse Burgeroorlog dankzij een verwonding onderdak vindt in een meisjesschool in het voor hem vijandelijke zuiden. Sofia Coppola herschreef het script voor haar zesde lange speelfilm, hier vandaag in Cannes in première gegaan in de competitie. Coppola is geen vreemde in de Zuid-Franse kustplaats: MARIE-ANTOINETTE zat in de officiële competitie en THE BLING RING in Un Certain Regard. Haar grootste filmprijs blijft echter nog de Oscar voor haar scenario van Lost in Translation in 2003.

THE BEGUILED, te vertalen als De Misleiden, gaat over het bedrieglijke spel tussen de mannelijke soldaat/gevangene (Colin Farrell) en de vrouwelijke bewoners/bewakers: vijf tieners, lerares Edwina (Kirsten Dunst) en directrice Martha (Nicole Kidman). Hij windt de vrouwen stuk voor stuk om zijn vingers om de uitlevering aan het zuidelijke leger zo lang mogelijk uit te stellen, en de meiden bedriegen elkaar om persoonlijke aandacht van hem.

Net als haar personages in THE VIRGIN SUICIDES, LOST IN TRANSLATION, MARIE-ANTOINETTE, SOMEWHERE en THE BLING RING zitten ook de vijf meisjes, twee vrouwen en soldaat McBurney in THE BEGUILED vast in het leven dat ze leiden. Vast door de Burgeroorlog, opgesloten door het strikte onderwijssysteem van de directrice en vast in de ontkenning van vleselijke lusten. Na twee jaar eenzaamheid voelen zij een enorme aantrekkingskracht tot deze vreemdeling, waar hij alleen zijn eigen hachje probeert te redden.
 
De dromerige cinematografie en zoete score waar Coppola bekend om staat, botst weer heerlijk met de hevige emoties van haar personages, allen voortreffelijk ingevuld. De subtiele switch van individuele adoratie voor de soldaat naar gemeenschappelijke vergelding voor hun lijden, behoort tot het beste uit haar kleine, maar indrukwekkende oeuvre.
 

 

THE BEGUILED