De oplossing? na 34 jaar in de bioscoop

Zondagmiddag 12 maart, 14.00 uur is in de Amsterdamse bioscoop Lab111 een speciale voorstelling van De oplossing? De speelfilm van Sander Francken over opkomend racisme en fascisme onder jongeren, gemaakt in opdracht van de Anne Frank Stichting, zorgde in 1983 voor veel ophef en is in de huidige politieke situatie actueler dan ooit.
 
In 1983 maakte regisseur Sander Francken een vrije filmbewerking van het muziektheaterstuk De oplossing? van de Groningse rocktheatergroep Werk in Uitvoering. Gert Fokkens, die de theaterversie schreef, werkte ook mee aan het filmscenario. De oplossing? gaat over het gevaar van racisme en fascisme onder een groep Nederlandse jongeren, die onder invloed komen van een ultrarechtse politieke partij. De film was zijn tijd vooruit en veroorzaakte destijds veel commotie. Vanwege de verkiezingen 15 maart a.s. – en de peilingen die op flinke winst voor de PVV wijzen – is De oplossing? nu actueler dan ooit.
 
Bij de Nederlandse Filmdagen in 1983 – de voorloper van het Nederlands Film Festival – werd De oplossing? aanvankelijk bekroond met het Gouden Kalf voor beste film en genomineerd voor beste scenario. Vervolgens werd bekend dat de film niet in de bioscoop mocht draaien, maar alleen vertoond zou worden onder begeleiding. De jury o.l.v. Hedy d’Ancona wilde de film desondanks bekronen en weigerde om bijvoorbeeld De vierde man van Paul Verhoeven of De lift van Dick Maas aan te wijzen. De festivalleidingleiding ontsloeg daarop de jury, draaide de bekroning van De oplossing? terug en gaf het Gouden Kalf voor beste film aan Hans, het leven voor de dood van Louis van Gasteren.
 
De oplossing? raakte hierna in de vergetelheid, als is de film tot midden jaren negentig op 16mm vertoond op middelbare scholen en is hij naar schatting van distributeur NFI door ruim driehonderdduizend scholieren beken. In uiterlijke zin mag De oplossing? wat verouderd lijken, inhoudelijk is de film relevanter dan ooit. Daarom is hij nu gerestaureerd door EYE om hem voor de verkiezingen van 15 maart openbaar te kunnen maken... 34 jaar na de première.
 
 
De oplossing?