Eerste VR-productie Laurie Anderson te zien in Eye

Zangeres en kunstenaar Laurie Andersons virtual reality Chalkroom is een ambitieuze poging het aardse te ontstijgen: terwijl de kunstenaar zachtjes tegen je praat dwaal je door acht interactieve kamers vol poëzie en tekeningen, ongehinderd door de zwaartekracht. Laurie Anderson komt donderdag 7 september naar het filmmuseum voor een artist talk. Chalkroom is de derde editie van Xtended, het virtual reality-programma van Eye. De VR-installatie werd in 2017 uitgeroepen tot ‘beste VR Experience’ van het filmfestival Venetië.

Chalkroom, artist talk + films. Te zien van 30 augustus t/m 9 september, Eye Filmmuseum, IJ-promenade 1, 1031KT Amsterdam

In haar eerste VR-productie – een samenwerking met de Taiwanese mediakunstenaar Hsin-Chien Huang – fluistert Anderson het publiek teksten in het oor; woorden en tekeningen krijgen gestalte in de ruimte, verkruimelen en vormen zich opnieuw op de zwarte muren. In Chalkroom vlieg je gewichtloos door een wonderlijk universum vol vrije associaties.

Artist talk en films

In de filmzaal zijn korte performanceregistraties en lange films van Laurie Anderson te zien:

Home of the Brave: A Film by Laurie Anderson (US, 1986, 91’)

zaterdag 1 september, 19.00; dinsdag 4 september, 19.15

 

Heart of a Dog (US, 2015, 76’)

donderdag 30 augustus, 21.15; donderdag 6 september, 19.15

 

Vrijdag 7 september (20.00) is Laurie Anderson in Eye voor een artist talk over haar werk, het belang van storytelling in de politiek en het nut van falen. Een presentatie vol beeld, muziek en verwijzingen naar de helden die Anderson inspireren.

 

 

Chalkroom