IMAGINE '09: Dag 4



Goed nieuws voor wie niet in staat is IMAGINE in Amsterdam te bezoeken, want een Best of-programma is dit jaar te zien in zowel theater Dark LUX in Nijmegen als PLAZA FUTURA in Eindhoven. Van donderdag 23 t/m zondag 26 april is op beide locaties een selectie te zien uit het hoofdprogramma.

Voor meer informatie over het programma, kijk op www.lux-nijmegen.nl en www.plazafutura.nl.

Splinter


Regie: Toby Wilkins
Cast: Shea Whigham, Paulo Costanzo & Jill Wagner
Duur: 82 minuten
Jaar: 2008
Waardering:

splinter

In John Carpenters THE THING zegt een van de personages bij aanblik van een van de meer bizarre van de vele verschijningsvormen van het monster vol ongeloof "You gotta to be fucking kidding".


Die uitspraak zou ook in SPLINTER niet misstaan, want het monster dat het leven van twee stelletjes zuur maakt is werkelijk niet te beschrijven. Het is een samengeraapt wezen dat veel gelijkenissen vertoont met Het Ding uit THE THING, want ook deze lelijkerd heeft een sterke drang om te overleven en gaat als parasiet van organisme naar organisme. Stukje bij beetje infecteert het zijn ‘gastheer' en voegt van meerdere lichamen de stukjes bij elkaar. En als zo'n bloederig, besmettelijk gedrocht vol enge stekels buiten op je ligt te wachten dan houd je de deur wel dicht. Maar in SPLINTER wagen de overlevenden het er toch op, en proberen het benzinepompstation te verlaten om de bewoonde wereld te bereiken.


Bijna de gehele film speelt zich in en om het tankstation af, en de regisseur weet er de volledige lengte de spanning in te houden. Terwijl de vier alle moeite doen om het monster te slim af te zijn, blijven onze ogen gericht op dat wonderlijk vormgegeven misbaksel dat geheel in lijn met THE THING lekker plastisch, zonder CGI is gemaakt. SPLINTER brengt niets nieuws, maar met een no-nonsense parasietenhorror in een geïsoleerde zombie-setting en een flinke dosis spanning is dit een van de meer aangename films van het IMAGINE festival geworden.

Mum and Dad


Regie: Steven Sheil
Cast: Perry Benson, Dido Miles & Olga Fedori
Duur: 84 minuten
Jaar: 2008
Waardering:

mumanddad


De Poolse Lena wordt op haar eerste werkdag als schoonmaakster op de vluchthaven van Heathrow een lift aangeboden door een collega. Maar ze moet eerst nog wel even haar ouders ontmoeten. En die zijn toevallig net op zoek naar een dociel huissloofje.


De ouders uit MUM AND DAD zijn best voor rede vatbaar als je niet praat, niet vlucht, goed schoonmaakt en hun voeten zo af en toe masseert. Meer vragen ze niet van hun huishoudster. Dat een van de kamers fungeert als abattoir en dat Lena al snel bewijs vindt dat er vele sloofjes voor haar waren die in mootjes het huis van pa & ma verlieten, doet echter vermoeden dat ze niet scheutig zijn met vaste contracten.


Echt een eigen draai wordt nergens gegeven, maar met veel humor en een flinke scheut ranzigheid creëert MUM AND DAD een prima, (on)frisse horrorfilm over een Britse familie waar je met de Kerst liever niet aan tafel gaat zitten. Alle vijf acteurs leveren prima prestaties en geven de film het vleugje realisme dat het nodig heeft, want het idee dat dit soort mensen aan de rand van de grote stad zouden kunnen leven maakt de film extra onsmakelijk.  Onderdeel van het Anarchy in the UK-programma.