The Man Machine in Eye

Wat is er nog uniek aan de mens als een robot niet alleen onze handelingen kan imiteren maar kunstmatige intelligentie ons denkvermogen zelfs overtreft? Met het filmprogramma The Man Machine, over de fusie van mens en machine en de rol van hightech en big data, onderzoekt Eye de filmische verbeelding van de angsten en verlangens die hier onvermijdelijk mee gepaard gaan.

Gedurende drie weken put Eye rijkelijk uit de eigen collectie en die van collega-archieven: van Futura der Maschinenmensch in Fritz Langs klassieker Metropolis tot de technologische staatsinvloed in THX-1138 van George Lucas, van de ontroerende jongeman met scharen als handen Edward Scissorhands tot Ex Machina waarin de hoogste vorm van kunstmatige intelligentie wordt onderworpen aan de Turingtest. Het monster van Frankenstein vindt zijn bruid, een besturingsprogramma met de verleidelijke stem van Scarlett Johansson doet harten sneller kloppen en Tetsuo, de wrekende cultheld van ijzer en schroot, slaat van zich af.

Daarnaast zijn er talkshows, lezingen en performances. Gasten zijn onder andere: filmonderzoeker Julian Ross, interaction designer Pawel Pokutycki, Dirk de zwervende robot, musici van Okapi, kunstenaar Ellen van den Assem, Amerikaspecialist Frank Mehring, mediawetenschapper Dan Hassler-Forest, documentairemaker Tessa Boerman, filosoof Hans Schnitzler, journalist en host van Cinema Stadsleven Tracy Metz, actrice Willeke van Ammelrooy, kenner van de Japanse cinema Tom Mes, kunstenaar Floris Kaayk, saxofonist John Dikeman, Maarten Lamers en Peter van der Putten van het Leiden Institute for Advanced Computer Science, kunstenaar Lisette Ros, muzikant Colin Benders, componisten van Sonic Acts, mediadeskundige Amir Vudka, art scientist Joost Rekveld en kunstenaar Ryoji Ikeda.

 

Tickets & info: https://www.eyefilm.nl/themas/the-man-machine

Tetsuo 2 : The Body Hammer