Nieuwe Nanouk Leopold geselecteerd voor Berlijn

COBAIN zal in wereldpremière gaan op het komende filmfestival van Berlijn. Regisseur Nanouk Leopold is een vaste gast op het festival: haar vorige drie films draaiden er in verschillende programmaonderdelen.

Haar nieuwe film COBAIN draait in de sectie Generation. De hoofdrollen in COBAIN worden vertolkt door nieuwkomer Bas Keizer en de Vlaamse actrice Naomi Velissariou. Velissariou werkt als theaterregisseur en had de hoofdrol in OUT OF LOVE van Paloma Aguilera Valdebenito. In 2017 viel ze op met de theatervoorstelling ‘Sontag’ en het winnen van de Charlotte Köhler Prijs, een aanmoedigingsprijs voor jong talent. Wim Opbrouck vertolkt een prominente rol in de film. Opbrouck werkte eerder met Leopold samen in BOVEN IS HET STIL en was vorig jaar Zomergast bij de VPRO. Ook de Roemeense Cosmina Stratan (Best Actress Cannes voor BEYOND THE HILLS) en Dana Marineci (TONI ERDMANN) zijn te zien. Verder spelen onder andere Maria Kraakman, Thomas Ryckewaert, Tamar van den Dop, Oscar van Woensel en Ward Weemhof een rol.

Cobain loopt weg uit zijn nieuwe pleeggezin omdat hij zich zorgen maakt over zijn moeder Mia, die hoogzwanger is en een zwervend bestaan leidt. Als Cobain eist dat Mia hulp zoekt voor haarzelf en de baby, krijgen de twee knallende ruzie. Cobain vindt onderdak bij Wickmayer, Mia’s ex die een paar vrouwen voor zich heeft ‘werken’. Als Mia weer contact zoekt met Cobain, stuurt Wickmayer haar weg. Maar Mia blijft aan Cobain trekken en Cobain ziet dat ze er steeds slechter aan toe is. Cobain realiseert zich dat er iets moet gebeuren. Hij brengt Mia naar een verlaten plek waar hij haar opsluit om af te kicken. Hoewel Mia zich eerst verzet, knapt ze langzamerhand op. Maar als Cobain en Mia eindelijk naar elkaar toe groeien, slaat het noodlot toe. 

Nanouk Leopold wordt alom geprezen om haar sterke acteursregie en de visuele inslag van haar werk. Al haar speelfilms werden vertoond op topfestivals als Cannes, Berlijn en Toronto. Ze is vele malen genomineerd voor het Gouden Kalf en heeft deze ook een aantal keren gewonnen. In 2016 werd zij lid van de Academie van Kunsten van de KNAW. In 2017 heeft Leopold haar debuut als toneelregisseur gemaakt. Voor Toneelgroep Amsterdam regisseerde zij de toneelbewerking ‘Uit het leven van marionetten’ van Ingmar Bergman. Met COBAIN kreeg de samenwerking met Leopolds vaste producent Stienette Bosklopper een nieuwe wending. Bosklopper schreef het scenario van COBAIN naar een eigen idee.

Cinemien brengt COBAIN op 5 april uit in de Nederlandse filmtheaters.

 

 

 

COBAIN