Something is rotten in the state of Denmark-box

Denen houden van film, de Deense film- en televisiemakers worden dan ook al sinds de jaren zeventig consequent gesteund. Jaarlijks kunnen zij rekenen op zo’n 70 miljoen euro aan overheidssteun, wat er in de praktijk op neer komt dat de Deense overheid jaarlijks 25 lange speelfilms en zo’n 30 documentaires financiert en voor deze producties zo’n een derde van de totale kosten op zich neemt. Voorwaarde van deze ruime subsidie is dat minstens een kwart van alle producties gericht moet zijn op kinderen of jongeren. De DVD-box SOMETHING IS ROTTEN IN THE STATE OF DENMARK laat een paar recente (2012-2016) resultaten zien van deze bloeiende filmindustrie met hele eigen stijlkenmerken.      

Hoogtepunt van deze verzameling, die bestaat uit vijf films, is het beklemmende JAGTEN (Thomas Vinterberg) over de verregaande consequenties voor Lucas (Mads Mikkelsen) als hij door een vijfjarig meisje vals wordt beschuldigd van seksueel misbruik. De film is een goed voorbeeld van de manier waarop in Deense cinema regelmatig morele en ethische kwesties worden besproken zonder garantie op hapklare oplossingen en een happy end. 

Gewetensvragen komen naast JAGTEN ook nog uitgebreid aan bod in KRIGEN (Tobias Lindholm) waarin een groepje Deense soldaten een jonge medesoldaat redt maar wel ten koste van 11 onschuldige Afghaanse vrouwen en kinderen. En tot op zekere hoogte in THE SALVATION: een clichématige maar vermakelijke western met Mads Mikkelsen  die zich wreekt op de moordenaar van zijn familie en zich daarmee de woede van een beruchte bendeleider op de hals haalt.

KOLLEKTIVET (Thomas Vinterberg) gaat over het leven in een commune in de jaren zeventig, met bijzondere aandacht voor de consequenties die leven in zo’n groep heeft voor kinderen – Vinterberg groeide zelf op in een soortgelijke commune. En ten slotte is er nog het kostuumdrama A ROYAL AFFAIR: over een schizofrene koning die de monarchie op het spel zet door een driehoeksrelatie te beginnen tussen hem, zijn echtgenote (Alicia Vikander) en zijn huisarts (Mads Mikkelsen). Geen hoogvlieger maar aangename cinema.

Verrot is de Deense cinema, zoals de titel en het citaat uit Hamlet wil doen geloven, in elk geval niet, zoveel maken de vijf films uit de DVD-box wel duidelijk. Groot minpunt van deze verzameling is wel dat er geen extra’s zijn wat de box erg karig maakt. En er is een groot verschil in genres en kwaliteit, waardoor de keuze om de box met deze vijf films te vullen wat willekeurig voelt.   

 

De Something is Rotten in the State of Denmark-box is vanaf 17 november 2016 verkrijgbaar.

Product: 5DVD (bi-lingual)
Artikel nummer: WD86341
EAN code: 8718836863417

 

Tekst: Yvonne Nijenhuis