Tot de laatste akte! portretteert filmverzamelaars

Nog is de magie niet verdwenen! Het mag dan zo zijn dat alle bioscopen en filmtheaters in Nederland tegenwoordig gedigitaliseerd zijn; uit het verzamelaarsboek Tot de laatste akte! straalt nog altijd het enthousiasme voor de analoge 35mm- en 16mm-film. Maak kennis met de liefhebbers van écht film: de verzamelaars van het laatste celluloid.

Fotografe Marjolein Ansink en filmjournalist Barend de Voogd voeren u in Tot de laatste akte! mee naar een wereld die heel lang verborgen is gebleven. Negentien particuliere filmverzamelaars in Nederland - van Rijswijk tot Geldrop en van Alphen aan de Rijn tot Leeuwarden - openen voor het eerst de deuren tot hun collectie. In hun garages, kelders of zorgvuldig gekoelde ruimtes vinden we honderden filmblikken. Schatgraven voor iedere cinefiel: Laurel & Hardy, animatiefilmpjes, Polygoonjournaals, musicals in oogverblindend Technicolor, maar ook moderne kaskrakers…

De verzamelaars heten u natuurlijk ook welkom in hun prachtige privébioscoopjes, verborgen op de tweede etage van een gewoon rijtjeshuis, op zolder of achter in de tuin. Neem plaats op het rode pluche, wacht tot het gordijn openschuift en geniet van de oude projector- en geluidstechniek, de verrassende filmvondsten en de vele sterke verhalen over beruchte handelaren, bijzondere filmprints en de roerige levens van de verzamelaars zelf.

Fotografe Marjolein Ansink maakte de portretfoto’s van de verzamelaars. Filmjournalist Barend de Voogd schreef mooie interviewportretten en maakt, aan de hand van persoonlijke collecties en herinneringen, een unieke hink-stap-sprong door meer dan honderd jaar (Nederlandse) filmgeschiedenis. Tot de laatste akte! werd geschreven in opdracht van het Geoffrey Donaldson Instituut (GDI) in Noord-Scharwoude en wordt binnenkort gepresenteerd ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling van 9 december 2017 tot en met 31 maart 2018.

Het boek (228 blz. gebonden, met stofomslag en leeslint)) kost €29,90 en is vanaf 9 december te bestellen op http://donaldsoninstituut.nl/nl/publicaties/

 

 

 

 

Tot de laatste akte!