Transit Havana wint op Roze Filmdagen

Afgelopen zaterdag is Transit Havana op de Roze Filmdagen bekroond met de Juryprijs voor beste documentaire. Cinema Delicatessen brengt de film van Daniel Abma over transgenders op Cuba a.s donderdag – in de week van het historische bezoek van de Amerikaanse president Obama – uit in de bioscopen en op Filmthuis.
 
Op uitnodiging van Mariela, de dochter van de Cubaanse president Raúl Castro, vliegen een Nederlandse en een Vlaamse plastisch chirurg één keer per jaar naar Havana om transgenders te opereren. In het verlengde van de socialistische revolutie, met zijn idealen van emancipatie en zelfverwezenlijking, heeft Mariela Castro een staatsprogramma voor transgenderzorg opgezet. De transgenders krijgen gratis hormonen, operaties en een nieuwe identiteit. De slogan van de campagne is ‘homofobia no, socialismo si!
 
Filmmakers Daniel Abma en Alex Bakker volgden de transgenders Odette, Juani en Malú ruim een jaar. Ze hopen op verbetering van hun situatie, maar de ‘nieuwe helden van de revolutie’ blijken nog altijd te maken te hebben met religieuze intolerantie, discriminatie, seksisme, armoede en prostitutie. Terwijl ze wachten op de komst van de buitenlandse chirurgen, die per bezoek maar vijf van hen kunnen behandelen, lopen de spanningen ook onderling op.
 
De historische dag waarop Raúl Castro en de Amerikaanse president Barack Obama onverwacht de betrekkingen tussen beide landen herzien, maakten in heel Cuba grote verwachtingen los. Zo ook bij Odette, Juani en Malú. Zal Cuba ooit een paradijs voor transgenders worden? Transit Havana – Nieuwe helden van de Cubaanse Revolutie toont een verrassende kant van het eiland vol paradoxen dat zelf ook in transitie is.