Land of Mine

Regie: 
Martin Zandvliet
Cast: 
Roland Møller, Mikkel Boe Følsgaard & Laura Bro
Jaar: 
2015
Duur: 
101 minuten
Genre: 
Oorlogsfilm
Waardering: 
5 sterren

LAND OF MINE behandelt een pijnlijk stukje Deense geschiedenis: vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog werden verschillende, veelal jonge, Duitse soldaten ingezet om de Deense westkust (weer) landmijnvrij te krijgen. De film volgt een groepje jonge Duitse soldaten dat de opdracht krijgt om alle 40.000 landmijnen op het strand van Blåvand te ontmantelen en ruimen. De soldaten hebben amper een training gekregen en werken onder erbarmelijke omstandigheden. Het grotere geheel: de organisatie en bedenkers van dit plan zijn niet zichtbaar. LAND OF MINE richt zich exclusief op één groepje soldaten, verandert amper van locatie en maakt het daarmee onmogelijk om niet met deze jongens mee te leven.

Dat er doden en gewonden onder de Duitse jongens gaan vallen, staat vast. De enige vraag is: wanneer? Deze beklemmende spanning weet LAND OF MINE zonder moeite de hele lengte vast te houden. Ook tijdens de kleine momenten van plezier tijdens het vangen van een muis of een spelletje voetbal is er niet te ontsnappen aan het pijnlijk onzekere en beklemmende gevoel dat het leven van de jongens in de Deense duinen beheerst.

LAND OF MINE is de succesvolle derde speelfilm van de Deense regisseur Martin Zandvliet. Zijn eerdere speelfilms APPLAUSE (2009) en DIRCH (2011) kenmerkten zich eveneens door een maatschappelijke betrokkenheid en focus op de menselijke maat. Ook in LAND OF MINE toont hij niet het systeem, maar de uitwerking van een systeem op een handjevol personages en hun leefwereld. Hiermee zet de film op een natuurlijke, beklemmende manier aan tot denken over goed en kwaad zonder belerend te zijn. De film werd al bekroond met vele prijzen, waaronder de IFFR-publieksprijs en dat is meer dan terecht.

 

 

Land of Mine