Cinema Egzotik

Sequel_Night

Met Cinema Egzotik brengt EYE maandelijks een ode aan de cultfilm. De presentatie is in handen van filmkenners Martin Koolhoven en Ronald Simons, gidsen door de krochten van de cinema, hoeders van het buitenissige en bizarre. Deze maand aandacht voor de sequel, de al dan niet geslaagde opvolger van het verpletterende origineel, met PSYCHO II en THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE 2 als voorbeeld.

Martin Koolhoven licht toe: ‘In een tijd dat Hollywood aan ideeënarmoede lijkt te lijden en het ene na het andere flutvervolg (dan wel remake) produceert, is het wel eens leuk om naar twee films te kijken die alle schijn tegen hadden. Beide films van deze avond zijn horrorsequels uit de jaren tachtig en hadden bij uitbreng de geur van ordinaire cash-ins, omdat ze heel lang na het origineel gemaakt werden. Maar wat schetste onze verbazing? Het betreft twee verrassend frisse films die beiden onterecht een beetje in de vergetelheid zijn geraakt. Tijd voor herziening en herwaardering.'

Psycho II

Richard Franklin, VS 1983

Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

113 minuten

Tweeëntwintig jaar na de onverkwikkelijke gebeurtenissen in PSYCHO wordt Norman Bates vrijgelaten uit het krankzinnigengesticht - zogenaamd genezen, maar wij weten natuurlijk wel beter. Dit eerste - en beste - van in totaal drie vervolgen op Hitchcocks klassieker werd geregisseerd door een Australische bewonderaar van The Master of Suspense, Richard Franklin (ROADGAMES). Het scenario van Tom Holland bevat enkele aardige twists en Anthony Perkins steelt opnieuw de show. Verder met onder andere Vera Miles en Meg Tilly.

The Texas Chainsaw Massacre 2

Tobe Hooper, VS 1986

Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

101 minuten

‘Gruwelijkste film aller tijden', ‘Een misselijk, onsmakelijk en smakeloos werkstuk' waren de reacties bij verschijning van de originele THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE in 1974. Een aantal jaren later gold Hoopers ruggenmergverstijvende nachtmerrie waarin een aantal teenagers door drie debiele broers met kettingzagen wordt afgeslacht, als een klassieker. Reden genoeg voor de regisseur om zelf de verfilming van de sequel ter hand te nemen, ditmaal met niemand minder dan de professioneel opgefokte Dennis Hopper als de ex-Texas Ranger Lefty Enright die maar aan één ding denkt: wraak nemen op de krankzinnige kannibalenfamilie die zijn neef en nicht te grazen heeft genomen. Hoppers aanpak is memorabel: om de met vervaarlijke chainsaws zwaaiende broers te pareren heeft hij zich omgord met een tool belt vol minikettingzaagjes.

_________________________________________________________________________

Cinema Egzotik: Surpisingly Good Sequel Night
Vrijdag 13 december 2013
20:00 in EYE (Amsterdam)

Tickets: http://www.eyefilm.nl

Facebook: http://www.facebook.com