Beroemd experimenteel werk in Filmmuseum
Het Filmmuseum en De Filmbank presenteren E*Cinema, een maandelijkse serie met experimentele films uit binnen- en buitenland. In januari en februari 2009 zijn programma's te zien rond de befaamde Oostenrijkse multimediakunstenaar VALIE EXPORT en de godmother van de Amerikaanse experimentele film, Maya Deren.
Sinds 2004 werken het Filmmuseum en De Filmbank samen op het gebied van distributie, conservering en onderzoek van en naar de Nederlandse experimentele film. Tot de samenwerking behoort ook de maandelijkse serie E*Cinema. Hierin wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van de experimentele film én nieuwe ontwikkelingen. Zowel de klassiekers als de recente producties komen aan bod: onconventionele films, die prikkelen door hun onderwerpskeuze, aanpak en vorm.
VALIE EXPORT: 13 januari om 19.15 & 14 jan om 19.45Â
Het Filmmuseum organiseert twee avonden in aanwezigheid van de kunstenaar. Op 13 januari is een selectie te zien van het vroege werk: film en videokunst en opnamen van performances en happenings, waaronder de korte films Orgasmus (1966/67), Facing a Family (1971) en Syntagma (1983). Van de performancefilms worden onder meer Die süsse Nummer. Ein Konsumererlebnis (1969) en ...Remote...Remote... (1973) vertoond.
Op 14 januari is EXPORTS eerste lange speelfilm Unsichtbare Gegner (1976) te zien, waarin een fotografe zich inbeeldt dat haar lichaam en geest door een buitenaardse macht in bezit zijn genomen. De avond wordt door de maker zelf ingeleid.
Maya Deren: 24 februari om 19.00 + 21.30
De beroemde filmmaker Stan Brakhage noemde haar ‘ons aller moeder'. Daarmee onderstreepte hij de schatplichtigheid van de experimentele cinema aan de filmmaker, essayist, dichter en danseres Maya Deren (1917-1961). De invloed van haar werk is verreikend: zowel een archetypische undergroundregisseur als Kenneth Anger (Scorpio Rising) als de commercieel succesvolle David Lynch zijn schatplichtig aan Derens werk.
Op 24 februari toont het Filmmuseum films van en over Maya Deren. In de documentaire In the Mirror of Maya Deren vertellen tijdgenoten als Katherine Dunham, Stan Brakhage en Jonas Mekas over Derens leven en werk. Ook zijn stille korte films (gedeeltelijk in nieuwe kopie) uit Derens artistiek belangwekkendste periode te zien, waaronder At Land (1944), A Study in Choreography for Camera (1945), Ritual in Transfigured Time (1946) en de geluidsfilm Meditation on Violence (1948). Van Meshes of the Afternoon (geluidsversie, 1959) is ook een nieuwe kopie te zien. Het programma wordt afgesloten met Stan Brakhages eerbetoon Water for Maya (2000).
Meer informatie: E*Cinema (Filmmuseum)
___________________________________________________________
Ere Gouden Beer voor Franse filmcomponist Maurice Jarre
Op het 59ste Internationale Film Festival van Berlijn zal op 12 februari de Ere Gouden Beer worden uitgereikt aan de Franse filmcomponist Maurice Jarre.
Festivaldirecteur Dieter Kosslick lichtte tijdens de persconferentie zijn keuze voor Jarre toe: "Film composers often are in the shadows of great directors and acting stars. It's different with Maurice Jarre; the music of Doctor Zhivago, like much of his work, is world famous and remains unforgotten in the history of cinema."
Maurice Jarre (Lyon, 1924) brak internationaal door in 1962 met zijn composities voor de film Lawrence of Arabia van David Lean. Hij kreeg er een Oscar voor, net als voor zijn volgende twee samenwerkingen met David Lean, Doctor Zhivago (1965) and A Passage to India (1984). In totaal schreef Jarre voor meer dan 150 films de muziekscore en werkte daartoe samen met regisseurs als John Frankenheimer, Alfred Hitchcock, John Huston, Luchino Visconti en Peter Weir.
Zijn beroemdste muziek voor een Duitse film is voor Die Blechtrommel (1979) van Volker Schlöndorff. Een aantal van de films waar hij voor componeerde, zal te zien zijn op de Berlinale.