Cursus Japanse, Chinese en Koreaanse cinema



Japanse, Chinese en Koreaanse regisseurs staan centraal in een nieuwe cursus die Constant Hoogenbosch in oktober geeft in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. In zes bijeenkomsten van twee uur wordt ingegaan op cultuurhistorische achtergronden bij de films en de makers, de wisselwerking tussen het oosten en het westen en de belangrijkste films die deze regisseurs hebben gemaakt. Uiteraard wordt het woord vergezeld door sprekend beeldmateriaal uit hun films.


De Aziatische cinema bestaat uit boeiende extremen. De scherp getrokken lijnen zorgen ook voor hardnekkige misvattingen en vooroordelen die in de praktijk veel minder scherp zijn dan ze lijken. Ze komen veelal voort uit onbegrip voor een heel andere filmcultuur en een andere benadering van het medium film. Toch is de invloed van de Oosterse cinema op de Westerse cinema de afgelopen jaren onmiskenbaar en is de wisselwerking groter dan ooit tevoren. De dagen dat het oosten vooral naar het westen keek zijn voorbij.


Filmdocent Constant Hoogenbosch richt zich tot drie boegbeelden van de hedendaagse Oost-Aziatische cinema: China, Japan en Korea. Hij bespreekt de cultuurhistorische achtergronden bij de rijke filmcultuur van genoemde landen waarbij symboliek en een heel eigen theater traditie van groot belang zijn. Daarbij gaat hij in op het werk van de grote meesters van de Japanse, Chinese en Koreaanse cinema, waarbij ook hun minder bekende collega's niet vergeten worden.


De Aziatische Meesters wordt een kleurrijke cursus vol sprekend beeldmateriaal waarbij de diversiteit, eigenheid maar ook de overeenkomsten van de Japanse, Chinese en Koreaanse cinema aan bod komen. Van episch zwaardgekletter tot hartverscheurend, sociaal bewogen drama, van avant-gardistisch grand guignol tot het gestileerde realisme van de ‘heroic bloodshed' en van het theatrale chambara, wuxia en jidai geki tot esoterische en levenbeschouwelijke overpeinzingen vol paradijselijke schoonheid.


Constant Hoogenbosch (1967) studeerde Cultuur en Mentaliteitsgeschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen met bijvakken in Kunstgeschiedenis, Filosofie, Sociologie en Culturele Antropologie. Vanuit deze verschillende wetenschappelijke disciplines kan het medium film op uiteenlopende wijze worden bekeken en geïnterpreteerd. Als filmcriticus verzorgt hij bijdragen voor radio, televisie en geschreven pers. Hij geeft regelmatig lezingen over uiteenlopende filmthema's, verzorgt inleidingen en nabesprekingen bij films, doet zaalinterviews met acteurs en regisseurs en is als gastdocent verbonden aan de Hoge School in Breda (NHTV/IMEM). Daarnaast is hij één van de grondleggers, oprichters en bestuurslid van het korte film festival Go Short en mede grondlegger en voorzitter van Film Netwerk Nijmegen. Tien jaar geleden richtte Hoogenbosch Filmpers - en Communicatiebureau Movie Machine op. In november 2009 is met de nieuw opgerichte filmuitgeverij MM Publishing en het filmprojectbureau MM Project & Events de Movie Machine Group ontstaan.


De Aziatische Meesters

Locatie: Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1 - 3511 ZN Utrecht
Cursusdata: donderdag 7, 14, 28 okt. en 4, 11, 18 nov.
Cursusleider: Constant Hoogenbosch
6 bijeenkomsten:€ 125/100*
Donderdagavond: 20-22 uur


*CJP/collegekaart /65 plus

Het inschrijfformulier en meer info: www.louishartloopercomplex.nl

curseofthegoldenflower