Monsters University

Regie: 
Dan Scalon
Cast: 
Billy Crystal, John Goodman & Steve Buscemi
Jaar: 
2013
Duur: 
104 minuten
Genre: 
Animatie
Waardering: 
3 sterren

Welke Pixarfilms er een vervolg krijgen en welke niet, heeft in de eerste plaats te maken met merchandise. Kijk naar CARS: Pixars minst bezochte film, maar die speelgoedauto's vlogen over de toonbank, dus daar was CARS 2. Ook MONSTERS, INC behoort in zowel artistiek als commercieel opzicht niet tot de Pixar-top. Deze prequel hebben we dan ook met name te danken aan het succes van de poppetjes. Welk kind wil geen eigen Mike en Sully om mee te spelen?

In MONSTERS UNIVERSITY zien we hoe die monsters elkaar ontmoeten op de universiteit. Daar worden ze opgeleid tot scarers: professionele bangmakers, die van de monsterwereld naar de mensenwereld reizen om daar kinderen bang te maken, want een kinderschreeuw is een uitstekende energiebron. In eerste instantie liggen de ijverige Mike en de luie patser Sully elkaar totaal niet, maar door omstandigheden wordt samenwerking noodzakelijk.

Je kunt het vanuit financieel oogpunt een grote animatiestudio natuurlijk niet kwalijk nemen dat ze zichzelf met merchandise in stand houden. Het probleem is echter van creatieve aard, want je ziet het zo goed af aan de film. De monsters moeten kinderen bang maken en zouden eng moeten zijn. Maar wie is er nou bang voor zo'n knuffelbare lieverd als Sully? Hoe vervaarlijk hij ook mag grommen, je wil hem aaien. Hetzelfde geldt voor vrijwel alle nieuwe monsters uit MONSTERS UNIVERSITY; zijn zo generiek schattig als maar kan.

Dat is jammer, want Pixar heeft een grote hoeveelheid zeer getalenteerde tekenaars in dienst. Denk je eens in wat die voor een prachtige monsters zouden kunnen ontwerpen, als ze wat meer artistieke vrijheid kregen. Dit geldt evenzeer voor de achtergronden. Waarom mogen Pixars tekenaars hun fantasie niet loslaten op die monsterwereld? De straten waarover Mike en Sully lopen en het huis waarin ze wonen, zien eruit als doodnormale locaties, zij het met een overdreven helder kleurenpalet.

Normaal gesproken zit de creativiteit bij Pixar in het verhaal, maar ook dat kan over MONSTER UNIVERSITY niet gezegd worden. De film is een behoorlijk generieke college comedy: REVENGE OF THE NERDS, maar dan voor kinderen. De sukkels nemen het op tegen de succesvolle pestkoppen en ontdekken dat vriendschap belangrijker is dan populariteit. Je kent het.

Wat allemaal niet wil zeggen dat MONSTERS UNIVERSITY een slechte film is. Pixar is nu eenmaal goed in vertellen. De balans tussen actie, humor en sentiment is perfect als altijd, en momenten van verveling zijn er niet. Bovendien bevatten zelfs de minste Pixarfilms wel minstens één briljante scène. Hier is dat het moment dat Mike vast komt te zitten in de mensenwereld, en doodsbang vlucht voor een stel kinderen. Gelijk heeft ie: die kinderen, die zijn écht eng.

 

Monsters_University