Wind River

Regie: 
Taylor Sheridan
Cast: 
Jeremy Renner, Elisabeth Olsen & Kelsey Asbille
Jaar: 
2017
Duur: 
111 minuten
Genre: 
Misdaad
Waardering: 
3,5 ster

Jeremy Renner (THE TOWN) is geweldig als Cory Lambert, een jager van Visserij en Wildstand in het besneeuwde en troosteloze indianenreservaat Wind River in Wyoming. Als Cory op een dag het bevroren lichaam van een plaatselijke, jonge vrouw vindt, komt de FBI ter plaatse voor onderzoek. Elisabeth Olsen (AVENGERS: AGE OF ULTRON) speelt de jonge FBI-agente die belast is met de zaak, maar Cory’s hulp nodig heeft om erachter te komen wat er is gebeurd. Waarom vluchtte dat meisje 's nachts door de sneeuw tot ze niet meer kon?

Jeremy Renner speelt Cory kalm en beheerst, zijn spel doet denken aan het type rol dat Robert Mitchum (OUT OF THE PAST) vroeger speelde: een man van actie, maar van weinig woorden. Elisabeth Olsen doet haar best, maar haar rol is niet van het niveau van bijvoorbeeld die van Jodie Foster als FBI-agente Clarice Starling in THE SILENCE OF THE LAMBS en dat is jammer: Olsens personage is gewoon te tweedimensionaal om haar interessant te maken. Speelde Gil Birmingham nog de Texas Ranger Alberto Parker in HELL OR HIGH WATER, hier speelt hij goed in een kleine rol als de rouwende vader van het slachtoffer. 

Regisseur en scenarist Taylor Sheridan schreef in drie weken het fantastische HELL OR HIGH WATER (2016) over bank overvallende cowboys en kreeg daarvoor een meer dan terechte Oscarnominatie. Hij schreef eveneens het door Denis Villeneuve geregisseerde, bikkelharde SICARIO (2015), over de handelswijze van de FBI in het door drugkartels geteisterde grensgebied tussen de VS en Mexico. Sheridan beschouwt deze films, samen met WIND RIVER als een trilogie over de Amerikaanse frontier. Het grote verschil tussen die eerste twee films en WIND RIVER is dat hij laatstgenoemde zelf heeft geregisseerd en daar is hij nog niet zo goed in als in het schrijven van scenario's. WIND RIVER is voor een beginnende regisseur zeker niet slecht: het is alleen wat teleurstellend omdat HELL OR HIGH WATER en SICARIO zo goed zijn, maar dat is gezeur van mijn kant. Het is een degelijke thriller, en eentje met een mooie score. De filmmuziek is van componist Nick Cave & Warren Ellis, die eerder de soundtrack van HELL OR HIGH WATER (2016) maakten. De kalme, melancholische tonen zorgen voor een goede aanvulling op het barre landschap in de film. 

 

 

 

 

Wind River