Cannes 2017: Dag 3

WESTERN (4,5 sterren) is de tweede lange speelfilm van de Duitse regisseur Valeska Grisebach, en is net als haar vorige SEHNSUCHT, een in docustijl geschoten, minimalistisch portret van een stel personages die opkroppen, inhouden en inslikken. In het geval van WESTERN portretteert Grisebach een groep Duitse bouwvakkers die op het platteland van Bulgarije een kleine waterkrachtcentrale komen bouwen. 
 
Alhoewel ze de centrale wel bouwen voor de bevolking, doen ze het niet bepaald samen met de bevolking. Zij zien de Duitsers als hedendaagse kolonisten, die pakken in plaats van schenken. Als er eentje zich seksistisch uitlaat tegenover een vrouwelijke dorpeling, is het hek al snel van de dam. De enige die zich niet afzijdig houdt en toenadering zoekt bij de Bulgaren is de zwijgzame hark Meinhard. 
 
Zonder te slijmen of de dorpelingen naar de mond te praten en zonder een woord Bulgaars wint hij hun respect, al blijft er de gehele speelduur een gevaar van escalatie voelbaar. Escalatie tussen Meinhard en de dorpelingen, tussen de bouwvakkers en de dorpelingen, en tussen Meinhard en zijn collega’s. Het is bijzonder knap hoe Grisebach alles weet te halen uit non-acteurs en de spanning en de (mis)communicatie tussen de verschillende personages zo boeiend weet te houden, en de setting van die lompe Duitse bouwvakkers onder die hete zon in dat rurale Bulgarije is niet te versmaden.

 


 

WESTERN