F voor Filmkritiek: De Keuze van Koolhoven

F voor Filmkritiek is een programma over de stand van zaken in de hedendaagse filmkritiek. Met onder meer een unieke film van Sergio Leone en de keuze van regisseur Martin Koolhoven.

Van donderdag 10 tot en met zondag 13 december 2009 organiseren Filmhuis Den Haag en De Filmkrant het debat- en filmprogramma F VOOR FILMKRITIEK: een lang weekend vol debatten, presentaties en filmvertoningen dat een kijkje in de keuken van de filmkritiek biedt. Hoe gaan filmrecensenten te werk? Laten zij zich wel of niet leiden door hun persoonlijke smaak? Welke elementen mogen niet ontbreken in een goede recensie? Voor wie schrijven ze eigenlijk en waarom? Hoe ging het in het verleden, wat is de huidige stand van zaken in de filmkritiek en hoe ziet de toekomst eruit?

Zaterdag 12 december - 19.30 uur: KILL THE CRITIC; interview met filmmaker Martin Koolhoven, gevolgd door THE FILMMAKER'S CHOICE: GIÙ LA TESTA /Sergio Leone / Italië 1971 / Italiaans gesproken / Engels ondertiteld

Filmcritica Dana Linssen (De Filmkrant, NRC Handelsblad) interviewt regisseur Martin Koolhoven (onder meer SUZY Q, HET SCHNITZELPARADIJS, KNETTER en OORLOGSWINTER) over zijn ervaringen met de filmkritiek en het nut van filmrecensies. Koolhoven zal zijn best doen de slechte kritieken die destijds geschreven werden over GIÙ LA TESTA te weerleggen en het publiek ervan te overtuigen dat de film een meesterwerk is. Hij mag desgewenst zijn gal spuwen over filmrecensenten en in dat geval zal Linssen hem ongetwijfeld van repliek dienen.

 

GIÙ LA TESTA - De Keuze van Martin Koolhoven

Omdat in iedere filmmaker ook een filmliefhebber en criticus schuilt, krijgt Koolhoven tijdens F VOOR FILMKRITIEK de gelegenheid over zijn favoriete film te vertellen en het publiek te overtuigen waarom deze film zo bijzonder en de moeite waard is. Het werk van Leone is van grote invloed geweest op Koolhovens keuze filmmaker te worden: "Een aantal van zijn films behoren, al vanaf de dag dat ik ze voor het eerst zag, tot mijn favoriete films."

Leones western GIÙ LA TESTA draaide in het najaar van 1972 kort in de Nederlandse bioscopen onder verschillende titels: DUCK, YOU SUCKER, EEN VUISTVOL DYNAMIET en BUK, IDIOOT. Leone had een film van 153 minuten afgeleverd, maar in de bioscopen werd, tegen de zin van de regisseur, een bijna twintig minuten kortere versie vertoond. De filmkritieken uit die tijd nodigden niet bepaald uit om de film te gaan zien:

Martin Koolhoven zal zijn best doen de slechte kritieken van destijds te weerleggen en het publiek ervan te overtuigen dat GIU LA TESTA een meesterwerk is. Te zien zal zijn de lange (onlangs door de Cineteca di Bologna gerestaureerde) versie. Aangezien de gerestaureerde versie (nog) niet door een Nederlandse distributeur aangekocht is, betreft het hier vooralsnog een speciale éénmalige vertoning.

 

 

f voor filmkritiek