Filmjaarboek 2009/2010


Afgelopen vrijdagmiddag heeft actrice Lotte Verbeek, hoofdrolspeelster in de film NOTHING PERSONAL, het eerste exemplaar in ontvangst genomen van het Filmjaarboek 2009/2010. De uitreiking vond plaats in het EYE Film Instituut Nederland in het Vondelpark, Amsterdam.

Het Filmjaarboek 2009/2010 bevat beschrijvingen en uitgebreide credits van alle bioscoopfilms die in 2009 in Nederland zijn uitgebracht. Een onmisbare bron van informatie voor iedere filmliefhebber.

In dit Filmjaarboek staan verschillende artikelen:

De auteur van het jaar - Michael Haneke
Gouden Palm-winnaar in 2009 was Michael Haneke met DAS WEISSE BAND. Zijn onheilspellende boodschap is in al zijn films ongeveer gelijk: wat wij uit ons leven verdringen, zal in een andere vernietigendere vorm terugkeren. Onder het oog van de camera speelt hij een geraffineerd spel met de toeschouwer, beschreven door Jann Ruyters van dagblad Trouw.

3D is terug
Het opvallendste feit in 2009 was de doorbraak van 3D. Ooit afgeschreven als kermisvermaak maakte 3D zijn glorieuze comeback. Door het stormachtige succes van AVATAR leek het even of James Cameron eigenhandig verantwoordelijk was voor de 3D-revival, maar die indruk behoeft enige nuancering. Filmjournalist Leo Bankersen duikt diep in de dubbelwereld en blikt terug en vooruit met 3D-bril op.

De soap rond Wit Licht en The Silent Army
Weinig films hebben zo'n turbulent jaar gekend als WIT LICHT en de hermontage THE SILENT ARMY. Een reconstructie van de commotie rond Marco Borsato's geesteskind, door filmjournalist Jan Pieter Ekker.

Nazi's in de hoofdrol - De Goede Duitser bestaat
Na een aantal geflopte Irak-films nam Hollywood zijn toevlucht tot een meer overzichtelijke oorlogsperiode, de Tweede Wereldoorlog, maar draaide de rollen daarbij wel om: goede Duitsers in plaats van slechte, en heldhaftige joden in plaats van passieve slachtoffers. Een artikel van filmrecensent Joost Broeren.

Jaaroverzicht
Uit het jaaroverzicht, geschreven door Karin Wolfs, blijkt dat het filmjaar 2009 een jaar was van crisis, dolende zielen en falende psychiaters. Maar ook van historische bezoekcijfers. In filmisch opzicht leek 2009 een jaar van uitersten waarin scepsis en optimisme om voorrang streden.

Actrices over hun filmliefde
Het Filmjaarboek is verheugd dat de sponsorovereenkomst met Film1 wordt voortgezet, net als de samenwerking met de redactie van internetdochter Filmfocus, die onder de noemer Filmliefde een nieuwe generatie actrices heeft gevraagd naar hun grappigste, ontroerendste en engste film. De antwoorden zijn te lezen in dit Filmjaarboek. Op de website www.film1.nl zijn de filmbeschrijvingen van het Filmjaarboek te lezen bij de uit te zenden films.

Verder bevat het Filmjaarboek een lijst van de belangrijkste filmprijzen, bezoekcijfers en adressen van film- en dvd-distributeurs.

Ook dit keer is weer de uiterste zorg besteed aan het doen van naspeuringen naar de in Nederland uitgebrachte titels en het verzamelen van de namen van acteurs en technici, bezoekcijfers, soundtracks, de juiste beeldverhoudingen (de zogeheten ‘aspect ratio') en dvd-gegevens. Ook digitaal geprojecteerde films zijn in het boek opgenomen met credits en beschrijving. Voor de inhoudelijke besprekingen werd opnieuw een beroep gedaan op een keur aan gevestigde en aankomende filmscribenten, die tezamen een breed scala aan dagbladen, weekbladen en filmtijdschriften, maar ook filmbedrijven vertegenwoordigen.

Sponsor:
Stichting Nederlands Fonds voor de Film, Amsterdam

Film1

Vrienden van het Filmjaarboek 2009/2010:
Binger Filmlab, Amsterdam
Cinéart, Amsterdam
Cinekid, Amsterdam
Cinema Delicatessen, Amsterdam
EYE Film Instituut Nederland, Amsterdam
Filmservice, Noordeloos
Holland Animation Film Festival (HAFF), Utrecht
International Documentary Film Festival (IDFA), Amsterdam
International Film Festival Rotterdam (IFFR), Rotterdam
Louis Hartlooper Complex, Utrecht
Maatschappij voor Cinegrafie, Amsterdam
Nederlands Instituut voor Animatiefilm (NIAf), Tilburg
Nederlands Film Festival, Utrecht
Mediafonds - Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties, Amsterdam
Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten/Nationale Bioscoopbon, Amsterdam
Rotterdam Media Fonds, Rotterdam
Stichting Fuurland/de Filmkrant, Amsterdam
Videma, Noordeloos

Redactie: Hans Beerekamp, Mariska Graveland (eindredactie en organisatie),
Harry Peters (credits)
Jaaroverzicht: Karin Wolfs
Artikelen: Leo Bankersen, Joost Broeren, Jan Pieter Ekker, Jann Ruyters
Interviews Film1 Filmliefde: Robbert Blokland
Tekst filmbesprekingen: Leo Bankersen, Bas Blokker, Joost Broeren, Jos van der Burg, Kees Driessen, Jan Pieter Ekker, Ilona van Genderen Stort, Belinda van de Graaf, Mariska Graveland,
Fritz de Jong, Pauline Kleijer, Arthur Kleintjens, Eric Koch, Romy van Krieken, Mike Lebbing, Yosha Margherita, André Nientied, Harry Peters, Bart van der Put, Jann Ruyters, Annelotte Verhaagen, André Waardenburg, Karin Wolfs, Ab Zagt
Sponsorwerving en productie: Lex Veerkamp
Ontwerp omslag en binnenwerk: Henk Rabbers
Boekuitgave: (c) 2010 Stichting Filmuitgaven, Amsterdam.

Een uitgave van Uitgeverij International Theatre & Film Books (Amsterdam).
304 pagina's, volledig in full-color, formaat 17 x 24 cm, ISBN 978 90 6403 7542, Prijs: ± € 20,-

filmjaarboek 2009