IMAGINE '09: dag 2



De slotfilm van het IMAGINE festival is bekendgemaakt: Op zaterdag 25 april zal in Pathé Tuschinski Arthouse 4, 5 & 6, om 20:00 uur deze 25ste editie worden afgesloten met A FILM WITH ME IN IT in aanwezigheid van regisseur Ian Fitzgibbon, die na afloop tijdens de Q&A vragen van het publiek zal beantwoorden.

De film gaat over Mark met wiens acteercarrière het niet echt wil vlotten. Daarnaast is hij achter met de huur, zijn vriendin staat op het punt hem te verlaten, en de huisbaas is een bullebak die de vele mankementen aan het huis pas wil verhelpen als er betaald wordt. Op een dag krijgt Marks lijdensweg een hels vervolg wanneer mensen in zijn omgeving bij bizarre ongelukjes om het leven komen. Vriend Pierce (Dylan Moran, bekend van Shaun of the Dead), alcoholist en would-be scenarioschrijver, weet raad. Maar niet heus. Met Pierce's hulp werkt Mark zich steeds verder in de nesten. 

A FILM WITH ME IN IT wordt op 24 september landelijk uitgebracht.

Donkey Punch

Regie: Oliver Blackburn
Cast: Sian Breckin, Nichola Burley & Jaime Winstone
Duur: 99 minuten
Jaar: 2008
Waardering:

donkeypunch

Drie Britse meiden vieren vakantie in Spanje en gaan tegen beter weten in mee met een stel opgeschoten jongens, die beschikken over een flinke boot met aan boord liters drank en zakken vol drugs. Als er halverwege een dode valt, raakt iedereen uit zijn goede doen.


Tammi, Kim en Lisa raken al op hun eerste dag in Mallorca in contact met vier Britse jongens die een wilde middag in het vooruitzicht stellen op hun luxe boot. Twee meiden zien dat wel zitten, de derde twijfelt. Maar al snel heeft ook zij een leuke vent gevonden, en feesten ze er met z'n allen op los. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht. Totdat er iets gruwelijks misgaat en de mannen tegenover de vrouwen komen te staan, maar ook onderling de verhoudingen scheuren beginnen te vertonen.


Na een kwartiertje lijkt DONKEY PUNCH zijn kaarten al op tafel te hebben gelegd. Drie meiden gaan mee met een stel vervelende mannen. Dat moet wel de opmaat zijn tot een pittige rape-revenge thriller. Maar de mannen blijken helemaal niet zo vervelend en de eerste helft van de film wordt er alleen maar gedronken, gesnoven, gefeest en gesekst. De onvermijdelijke ommekeer komt er natuurlijk wel, maar toch in een andere vorm dan je zou verwachten. Grimmiger en realistischer. DONKEY PUNCH wordt echter nooit de slasher die het steeds dreigt te worden. Het toont hoe jongeren onder invloed van drank en drugs buiten zichzelf raken en fout op fout stapelen om hun zonden te verdoezelen. Onderdeel van het Anarchy in the UK-programma, en in de Nederlandse zalen te zien vanaf 23 april 2009.

Last House on the Left

Regie: Dennis Iliadis
Cast: Sara Paxton, Tony Goldwyn & Garret Dillahunt
Duur: 100 minuten
Jaar: 2009
Waardering:

last house on the left

De openingsfilm van zowel het Imagine festival als van de Night of Terror op 18 april. Remake van de berucht, gelijknamige rape-revenge thriller van Wes Craven uit 1972. Op de IMAGINE-website wordt de film beschreven als een "ongekend brute remake", maar daar moeten we je helaas toch in teleurstellen.


Vlak nadat Mari Collingwood met haar ouders is aangekomen in hun afgelegen vakantiehuis, gaat ze op bezoek bij een oude vriendin. Als ze vervolgens met een onbekende jongen meegaan om wat wiet te kopen, blijkt hij deel uit te maken van een groepje criminelen met slechte zin. De meisjes worden mishandeld en verkracht, waarna Mari ontsnapt. 's Avonds zoeken de criminelen onderdak in een afgelegen huis in het bos. Als het echtpaar er achter komt dat zij hun dochter hebben misbruikt, draaien de rollen om.


Het uitstekende uitgangspunt van het origineel, dat net als DE MAAGDENBRON van Ingmar Bergman is gebaseerd op een Zweedse volksvertelling uit de 13de eeuw, werkt in deze vlakke remake minder sterk. De aanpak is te mak, te tam, te weinig origineel. Toegegeven: in Wes Cravens versie leverde vooral het extreem harde geweld van zowel de verkrachters als de ouders de film zijn beruchte status van exploitatiefilm op, maar dat is dan tenminste nog een terechte kwalificatie. De nieuwe LAST HOUSE ON THE LEFT is een kat-en-muis spelletje met geen enkele eigenheid. Daar kan die brute hamer in die schedel niets aan veranderen. Al zal het met een applaus worden onthaald op de Night of Terror, waar dit de openingsfilm is. Op 11 juni gaat de film landelijk in première.

imagine25fullbanner

Het interview dat The Cult Corner onlangs had met IMAGINE-programmeur Mark van den Tempel is hier te lezen.

Imagine25_fullbanner