Jack Nicholson in EYE



Van 30 juni t/m 31 augustus viert EYE Film Instituut Nederland zijn laatste zomer in het Vondelpark met een retrospectief rond Jack Nicholson. Ruim dertig van de zeventig films waarin Nicholson heeft gespeeld zullen worden vertoond, waaronder klassiekers als ONE FLEW OVER THE CUCKOO'S NEST (1975) en THE SHINING (1980).

De carrière van de charmante rebel Nicholson (1937, New York) bestrijkt ruim vijf decennia en EYE zal uit elk decennium zijn meeswt opmerkelijke films vertonen. Van de B-producties met Roger Corman uit de jaren zestig tot het misdaad meesterwerk THE DEPARTED uit 2006 onder regie van Martin Scorsese. Het zwaartepunt van het retrospectief ligt echter bij de jaren zeventig. Toen oversteeg Nicholson zijn rol als icoon van de tegencultuur, dat hij na zijn grote doorbraak met de anarchistische klassieker EASY RIDER (1969) was geworden, en bewees ook een uitzonderlijk goed acteur te zijn met de rol van laconieke privédetective J.J. Gittes in Roman Polanski's CHINATOWN (1974) en zijn aandeel in Milos Formans ONE FLEW OVER THE CUCKOO'S NEST (1975). Voor deze mijlpaal in de filmgeschiedenis ontving hij zijn eerste van in totaal drie ontvangen Oscars.

EYE Film Instituut vertoont niet alleen een groot aantal films waarin Jack Nicholson heeft meegespeeld, ook zullen er een aantal Nicholson-specials georganiseerd worden. Zo is er een openluchtvoorstelling van THE SHINING op het terras van EYE en Vertigo, een talkshow onder leiding van Rene Mioch, de Jack Nicholson-fandag en een cultavond met Jan Doense rond de films die Nicholson maakte met B-film legende Roger Corman. Daarnaast brengt EYE vanaf 23 juni een gerestaureerde versie van ONE FLEW OVER THE CUCKOO'S NEST opnieuw in de bioscoop. Editor en restauratie-expert Tom Christopher (restauratie STAR WARS) herstelde het negatief, voegde nieuwe geluidseffecten toe en maakte een moderne digitale stereo geluidsmix. Onbedoelde achtergrondgeluiden werden verwijderd zodat de nadruk nog meer op het acteerwerk komt te liggen.

JACK NICHOLSON ZOMERFESTIVAL:
30 juni t/m 31 augustus 2011 in EYE (Vondelpark 3, Amsterdam)

GERESTAUREERDE KOPIE ONE FLEW OVER THE CUCKOO'S NEST:
Première: 23 juni in EYE (Amsterdam), Lantaren Venster (Rotterdam), Filmhuis Den Haag . Daarna in de overige landelijke filmtheaters.

chinatown