La Haine opnieuw in de bios

De Franse filmklassieker LA HAINE zal 25 jaar na de release opnieuw te zien zijn in de bioscoop. Vanaf 7 januari is de gedigitaliseerde, opnieuw gemasterde versie te zien. Vincent Cassel, Hubert Koundé en Saïd Taghmaoui spelen de hoofdrollen in het nog altijd actuele verhaal van regisseur Mathieu Kassovitz die een dag toont uit het leven van drie vrienden uit de Parijse banlieus, waar de politie keihard optreedt tegen de voortdurende dreiging van oproer en vandalisme.

Vinz, Saïd en Hubert zijn woedend als blijkt dat hun Algerijnse vriend Abdel, een Arabische jongen afkomstig uit de Parijse voorsteden, tijdens een politieverhoor zo hard is aangepakt dat hij in het ziekenhuis belandt. Saïd en Hubert proberen Vinz ervan te weerhouden om wraak te nemen op de politie. Hevige nachtelijke rellen zijn het gevolg.

Bij de wereldpremière van LA HAINE tijdens het filmfestival in Cannes in 1995 sloeg de film in als een bom. Voor het eerst zag het Franse publiek de rauwe realiteit van het leven in de achtergestelde Parijse voorsteden. Regisseur Mathieu Kassovitz maakte de film nadat er voor de zoveelste keer een jongen door politiegeweld om het leven kwam. Het is één van de meest invloedrijke films uit de recente Franse filmgeschiedenis gebleken. De film leidde tot vragen in de Franse Assemblée en won de prijs voor Beste Regie in Cannes.

La Haine