Nieuwe film René Daalder op IDFA


Dinsdag 23 november ging THE TERRESTRIALS, de nieuwe film van René Daalder, in wereldpremière en woensdagavond 24 november is hij de hoofdgast in het VPRO-programma "IDFA: 3 ways of reality" om 23.40 uur op Net 2. Daphne Bunshoek gaat dan met René Daalder in gesprek over het verbinden van werkelijkheid en fictie; THE TERRESTRIALS speelt daarmee. 

De film volgt een groepje studenten van de University of California in Santa Cruz die hun zomervakantie gebruiken om het archief te digitaliseren van psychedelisch pionier en futurist Dr. Timothy Leary (zie foto).


Tijdens het digitaliseren van honderden uren video, foto's en correspondentie met de meest controversiële beroemdheden uit de jaren '60 vormen de studenten zich een beeld van Leary: zijn vroege jaren als Harvard professor; zijn jaren in gevangenschap na te zijn opgepakt voor het bezit van twee joints; gevolgd door een leven als vluchteling na een spectaculaire ontsnapping uit de gevangenis, opgejaagd over de hele wereld wegens het promoten van zijn geestverruimende inzichten.


Zonder Leary te adoreren of te veroordelen ontdekken de studenten in hem een filosoof die zijn tijd ver vooruit was. Nu meer dan ooit zijn de ideeën van Leary relevant: over de ongekende mogelijkheden van het menselijk brein; over computers en het internet; over levensverlenging, onze toekomst in de ruimte en andere science-fiction scenario's.

Deels door home-videos van de studenten zelf leren we over hun psychelische experimenten en hun bezorgheid voor onze planeet. We zien hun ongekend creatief potentieel maar ook hun menselijke tekortkomingen en hun grenzeloos optimisme voor de toekomst, dat ze delen met de onstuitbare Dr. Leary.


Aan het eind van de film vervullen de studenten Leary's laatste wens om voor altijd voort te bestaan in cyberspace waar dankzij hun werkzaamheden zijn digitale erfenis nu gratis beschikbaar is op Archive.org. 

timothy leary