Oeuvreprijs voor Dick Maas


Regisseur Dick Maas (1951) ontvangt op het 26ste IMAGINE filmfestival van de fantastische film de Career Achievement Award, de jaarlijkse oeuvreprijs. Na Paul Verhoeven in 2002 is hij de tweede Nederlander die deze eervolle prijs in ontvangst mag nemen. En hij bevindt zich daarmee in goed gezelschap, want de afgelopen jaren ging de oeuvreprijs naar Roger Corman, Terry Gilliam en Tim Burton.

Sinds zijn prijswinnende lange speelfilmdebuut DE LIFT uit 1983 heeft Dick Maas zich met horrorfilms, thrillers en comedy's de meest succesvolle Nederlandse genrefilmer getoond. FLODDER trok 2,3 miljoen bezoekers en staat daarmee op de zesde plaats van de best bezochte Nederlandse films aller tijden. Deel twee, FLODDER IN AMERIKA, volgt met 1,5 miljoen op de elfde plaats. Eind jaren negentig liet het geluk hem even in de steek toen zowel DO NOT DISTURB als DOWN dure kassaflops bleken.


Behalve lange speelfilms regisseerde Dick Maas ook videoclips, waaronder WHEN THE LADY SMILES van Golden Earring en korte films zoals LONG DISTANCE voor NPS Kort!. Behalve de regievoering is Maas verantwoordelijk voor het script, de productie en de muziek van bijna al zijn films. Tevens startte hij samen met Laurens Geels in 1984 het filmproductiebedrijf First Floor Features. Zij produceerden naast het werk van Dick Maas nog films als ABEL, WINGS OF FAME, DE NOORDELINGEN en KARAKTER. Wegens tegenvallende recettes, een door henzelf voor 4,5 miljoen euro gebouwde, maar onrendabele filmstudio in Almere en mismanagement van Laurens Geels ging First Floor Features in 2004 failliet.


Ondanks dat de films van Dick Maas miljoenen bezoekers opleverden, kost het de regisseur nog altijd veel moeite om zijn speelfilms ondersteund te krijgen door het Nederlands Fonds voor de Film, een euvel waar hij zich publiekelijk vaak over uit laat. Zo weigerden Maas en zijn producent Tom de Mol vorig jaar hun Stimulans Voor Succes Prijs ter hoogte van 75.000 euro uit handen van het Filmfonds te komen ophalen uit onvrede over hun beleid. De filmmaker is van mening dat iemand met zijn staat van dienst niet zou moeten bedelen of keer op keer een script moet herschrijven naar de smaak van de dienstdoende intendant. Toch staat Maas na zijn succesvolle MOORDWIJVEN uit 2007 sinds enkele weken al weer op de set van zijn nieuwste productie, de horrorfilm SINT met Huub Stapel als bloeddorstige goedheiligman.


The Cult Corner sprak Dick Maas op de tweede dag van het 26ste IMAGINE filmfestival in het Amsterdamse filmtheater Kriterion.

Lees hier het interview.

Foto: ANP/Ed Oudenaarden Â