Rialto schreeuwt om cultuur



Het nieuwe kabinet gaat flink bezuinigen, ook op de cultuursector. De komende jaren moet er € 200 miljoen op cultuur gesnoeid worden. Gevolg: kaalslag en (culturele) armoede. Een zorgelijke ontwikkeling. Rialto ondersteunt dan ook van harte de actie Nederland schreeuwt om cultuur. Rialtopersoneel, -vrijwilligers en -bezoekers zullen op 20 november op het Leidseplein hun stem verheffen tegen de plannen.

De gevolgen van de economische crisis galmen nog altijd na. Reden voor het nieuwe kabinet de overheidsfinanciën stevig te saneren. Voor de cultuursector betekent dit dat men niet de kaasschaaf zal hanteren, maar de botte bijl. Kennelijk acht men het belang van cultuur niet al te groot. En dat terwijl in Nederland de cultuurbegroting maar 0,4 % uitmaakt van de gehele rijksbegroting. De bezuinigingsdrift is des te onbegrijpelijker als men bedenkt dat cultuur(bezoek en -beoefening), zo blijkt uit cijfers, ook economisch meer oplevert dan dat het kost.

Amsterdam, de stad met de meeste culturele instellingen van het land, wordt in deze bezuinigingsplannen onevenredig zwaar getroffen. Hoogste tijd om een proteststem te laten horen. Op zaterdag 20 november vindt er op het Leidseplein de manifestatie Amsterdam schreeuwt om cultuur plaats, die onderdeel is van de landelijke campagne Nederland schreeuwt om cultuur. Doelstelling: duidelijk maken dat het kabinet met de vingers van cultuur moet afblijven - een land zonder cultuur is een armzalig land, in alle opzichten.

Rialto onderschrijft de doelstellingen van de manifestatie volledig en ondersteunt de manifestatie ook actief door niet alleen met het personeel en de vrijwilligers te komen, maar ook door zo veel mogelijk bezoekers mee te nemen naar het Leidseplein.

Voor de drie voorstellingen die op zaterdag 20 november rond 12.30 uur beginnen (Io sono l'amore, Uncle Boonmee en Honey), geldt het 2-voor-1 tarief. Dat wil zeggen dat iedere bezoeker 1 iemand gratis mag meenemen. Na afloop van de voorstelling, worden alle bezoekers uitgenodigd mee te gaan naar het Leidseplein om deel te nemen aan de manifestatie Amsterdam schreeuwt om cultuur.

Het is o zo gemakkelijk cultuur af te breken - het kabinet-Rutte weet precies hoe dat moet. Rialto vindt dat doodzonde, ook Rialto schreeuwt om cultuur.