Schokkend Nieuws #123

Schokkend Nieuws #123 ligt vanaf deze week in de winkels. De nieuwe editie van het tweemaandelijkse magazine voor horror-, sciencefiction- en cultfilm bevat deze keer een special over FOLK HORROR, een lang interview met culticoon Sybil Danning én een interview met regisseur Martin Koolhoven over zijn western BRIMSTONE.

BRIMSTONE, met Dakota Fanning en Guy Pearce komt op 12 januari uit in Nederland. Hoofdredacteur Barend de Voogd zag de film al en deelt maar liefst vijf ´schedeltjes´ uit. Guus Schulting interviewde Martin Koolhoven en vroeg hem onder meer naar de vijf verrassende films die zijn western beïnvloedden. Tipje van de sluier? CARRIE van Brian de Palma.

De special is deze keer gewijd aan Folk Horror: veelal Britse horrorfilms die geïnspireerd werden door bijgeloof, ketterse gebruiken en oude volksverhalen. WITCHFINDER GENERAL (1968), THE BLOOD ON SATAN’S CLAW (1971) en THE WICKER MAN (1973) gelden als de ‘Unholy Trinity’ van het (sub)genre, maar Phil van Tongeren beschrijft in een boeiend essay hoe vooral ook de Britse televisie in de ban raakte van megalithische steencirkels, heksengraven en ander occulte onheil tussen de ogenschijnlijke vreedzame heuvels en cottages. Mathijs Linneman laat het volkse in de horror voor wat het is en gaat op zoek naar de horror in de folkmuziek. “John Barleycorn was dead”, maar Dark Britannica leeft.

En dan is er nog een groot tweede interview. Sybil Danning was in de jaren tachtig een graag geziene verschijning in de videotheek-schappen. De Oostenrijkse debuteerde in pikante komedies als SIEGFRIED UND DAS SAGENHAFTE LIEBESLEBEN DER NIBELUNGEN (1971), maar prikkelde vooral de fantasie als stoere en sexy actieheldin in BATTLE BEYOND THE STARS (1980), MALIBU EXPRESS (1985) en AMAZON WOMEN ON THE MOON (1987). Eric van der Woude is fan en hoorde de VHS-vixen twee uur lang uit over haar avonturen voor en áchter de camera.

SN #123 is het laatste nummer van dit jaar en dus leverden de Schokkend Nieuws-medewerkers weer hun traditionele jaarlijstjes in met favoriete films. Welke film zich de beste genreproductie van 2016 mag noemen? Je leest het in Schokkend Nieuws #123. En om de donkere dagen door te komen is er ook dit jaar weer een hondsmoeilijk filmcryptogram, de Crypt-o-Lazarus.

De cover is deze keer van de hand van striptekenaar Erik Kriek. Verder in Schokkend Nieuws #123: een eerbetoon aan de pas overleden Herschell Gordon Lewis (´The Godfather of Gore’), BEYOND THE VALLEY OF THE DOLLS, THE BLOODSTAINED BUTTERFLY, CAT PEOPLE, VAMP, THE BURNING én de soundtrack van de intergalactische vechtfilm ARENA. En dan  is er nog de rubriek Terra Incognita, waarin deze keer gezocht wordt naar obscure horrorfilms uit… Colombia.


Schokkend Nieuws #123 ligt vanaf 5 december 2016 in winkels in Nederland en Vlaanderen. 

Over Schokkend Nieuws

Schokkend Nieuws is al twintig jaar griezelig goed op de hoogte van alles op het gebied van horror-, sciencefiction-, fantasy- en cultfilms. Hét filmmagazine voor de liefhebber van de genrefilm verschijnt tweemaandelijks in Nederland en Vlaanderen.

www.schokkendnieuws.nl

 

 

 

Schokkend Nieuws #123