World Cinema Amsterdam


Amsterdam is een filmfestival voor wereldcinema rijker: World Cinema Amsterdam.


De beste, onafhankelijk geproduceerde films uit Latijns-Amerika, Azië en Afrika zijn nu te zien op één filmfestival. World Cinema Amsterdam vindt plaats van 12 tot en met 22 augustus met meer dan 50 lange en korte films in Rialto, en gratis openluchtvertoningen op het Marie Heinekenplein.

World Cinema Amsterdam kent drie programmaonderdelen:

Mexican Landscapes
Ieder jaar stelt World Cinema Amsterdam een land uit Latijns-Amerika, Azië of Afrika centraal waar op dat moment interessante films gemaakt worden. Dit jaar is dat Mexico in het programmaonderdeel Mexican Landscapes. Op het programma staan tien lange en tien korte films. Sinds 2000 is er sprake van een revival van de Mexicaanse cinema, dankzij het werk van regisseurs als Alejandro González Iñárritu (Amores perros), Carlos Reygadas (Jápon) en Alfonso Cuarón (Y tu mamá también).

Het programma bevat uiteraard ook de nieuwste films van de jongste generatie talentvolle Mexicaanse filmmakers, als Rigoberto Perezcano, Pedro González-Rubio en Elisa Miller. Meerdere van hen zullen tijdens het festival aanwezig zijn. Tijdens het festival zullen na de voorstellingen diverse dj's optreden en worden er Mexicaanse hapjes en drankjes geserveerd om u in de juiste sfeer te brengen.

World Cinema Amsterdam Audience Award
World Cinema Amsterdam kent een competitieprogramma en reikt de World Cinema Amsterdam Audience Award uit, een publieksprijs ter waarde van € 7.500 euro. Met dit competitieprogramma wil het festival niet-westerse filmmakers ondersteunen. De zichtbaarheid van hun films wordt vergroot bij het publiek en mogelijke filmdistributeurs. Bovendien krijgen de makers een - vaak noodzakelijk - financieel steuntje in de rug.

World Cinema Amsterdam Open Air

Het festival zal worden afgesloten met vier openluchtvoorstellingen op het Marie Heinekenplein in de Amsterdamse Pijp. World Cinema Amsterdam Open Air - voorheen Rialto in de openlucht - wordt donderdag 19 augustus geopend met de aanstekelijke muziekdocumentaire Benda Bilili!, over een groep gehandicapte straatmuzikanten uit Congo die met hun muzikale act de wereld veroveren. Het openluchtprogramma gaat door op vrijdag, zaterdag en zondag. De filmvoorstellingen beginnen rond 21.30 uur en zijn gratis toegankelijk.

Net als vorig jaar kun je genieten van live-muziek en dj's met wereldmuziek. De zwoele zomeravonden, de feestelijke aankleding en de Rialto-bar op het plein zorgen voor een optimale wereldse sfeer.

World Cinema Amsterdam