Interview Anamaria Marinca

Op 24 september 2009 gaat THE TRIBUNAL in première, de nieuwe film van de Duitse regisseur Hans-Christian Schmid, bekend van REQUIEM (lees hier de recensie: http://www.thecultcorner.com/recensies/requiem). De film gaat over Hannah Maynard, procureur bij de Internationale Rechtbank in Den Haag, waar zij de rechtszaak leidt tegen Goran Duric, een voormalig commandant van het Joegoslavisch Nationale Leger. Hij wordt beschuldigd van de deportatie en moord op Bosnische moslims. Maynard heeft een sterke getuige in de Bosnische Mira, maar de weg naar de waarheid en een eventuele veroordeling blijkt lastiger dan gedacht. De hoofdrollen worden vertolkt door actrices Kerry Fox (AN ANGEL AT MY TABLE, SHALLOW GRAVE) in de rol van Hannah Maynard en Anamaria Marinca (4 MONTHS, 3 WEEKS, 2 DAYS) als Mira.

The Cult Corner sprak Anamaria Marinca op het filmfestival van Berlijn, waar THE TRIBUNAL afgelopen februari zijn wereldpremière beleefde.

 

Hoe begon dit project voor jou? Kende je regisseur Hans-Christian Schmid al?

Vorig jaar was ik een van de Shooting Stars (een evenement dat jaarlijks plaatsvindt op het filmfestival van Berlijn en als doel heeft om meer bekendheid te geven aan jonge Europese acteurs en actrices, R.S.) op de Berlinale. Ik had het script van THE TRIBUNAL toen al gelezen en vond het erg goed, maar twijfelde of ik geschikt was voor de rol van Bosnische vrouw.


Vanwege het onderwerp van de Joegoslavië oorlog of vanwege de rol zelf?

Nou, ik ben van mening dat het gezien de ernst van het onderwerp niet eerlijk is als ik als Roemeense de rol van een Bosnische vrouw zou spelen. Ik ben naar Hans-Christian gegaan en heb gezegd dat hij vast wel een prachtige Bosnische actrice zou kunnen vinden en dat zij het maar moest doen.


Maar was je dan bang voor reacties van kijkers?

Ja, ook. Maar het is vooral een persoonlijke opvatting dat je bij dit soort belangrijke verhalen de slachtoffers op een goede, moreel juiste manier moet vertegenwoordigen op het doek. Ongeacht of je het eens bent met hun opvattingen moet je de daadwerkelijke mensen achter het verhaal serieus nemen. Hoe zou jij het vinden als je zou worden gespeeld door iemand met een vreselijk Nederlands accent? Daar doe ik niet aan mee.


Hoe ben je dan toch overtuigd om mee te werken?

In de eerste plaats omdat de dialogen tussen mijn personage en dat van haar man werden herschreven van Bosnisch naar Duits. Daarnaast heeft Hans-Christian lang op mij ingepraat!


Ben je nu de film af is nog bang voor reacties van betrokkenen?

Nee, want ik sta achter het script en het team en ik heb dit beroep gekozen omdat ik zo een stem kan zijn. Ik sta middenin het leven en kies mijn rollen soms ook uit omdat ik zo mijn mening wil geven over belangrijke onderwerpen.


Zullen we je dus nooit in een romantische komedie zien?

Ik heb tot nu toe wel een sterke voorkeur voor politieke en sociaal betekenisvolle scripts, maar ik sluit niet uit dat ik nog eens in een oppervlakkiger film zal spelen, hoor. Aan de andere kant ben ik te geobsedeerd door de noodzaak om nuttig werk te doen. Ik voel mij ook best vaak een activiste met betrekking tot mijn werk. Ik moet nuttig bezig zijn. Gisteren kwamen er bijvoorbeeld twee Bosnische mensen naar mij toe na de voorstelling en vertelden dat ze zich heel erg herkenden in mij rol. Zoiets betekent zoveel voor mij.


Je volgende project is DE VLIEGENIERSTER VAN KAZBEK van Ineke Smits. Zijn de opnames afgerond?


Ja, we hebben alle opnames er op zitten. Ik speel een vliegenierster in een film binnen de film, die is gesitueerd op het eiland Texel in de jaren veertig. En in deze film spreek ik Georgisch, maar het zal niet mijn eigen stem zijn, dus ik ben erg benieuwd hoe dat er uit zal gaan zien, maar het is dus in ieder geval geen Georgisch met een zwaar accent, zoals in THE TRIBUNAL ik Duits bizar spreek.

 

Ronald Simons (Berlijn, februari 2009).