Interview Elle Fanning

De 17-jarige Poolse tiener Violet (Elle Fanning) droomt van een leven als popster om haar saaie leventje op het Zuid-Britse Isle of Wight te ontvluchten. Wanneer op een dag de zangwedstrijd Teen Spirit voorbij komt, lijkt haar droom om een ster te worden eindelijk mogelijk. Zeker omdat ze wordt bijgestaan door haar mentor en voormalig operazanger Vlad. Maar gaandeweg ontdekt Violet dat de weg naar succes niet zonder valkuilen verloopt en moet ze haar eigen onzekerheden overwinnen.

Max Minghella, zoon van de Oscar-winnende regisseur Anthony Minghella en bekend als acteur uit televisieserie THE HANDMAID’S TALE en THE SOCIAL NETWORK, maakt zijn regiedebuut met deze dramafilm vol popmuziek. Elle Fanning (THE NEON DEMON, THE BEGUILED) speelt de hoofdrol en zingt alle nummers zelf. Zo luisteren we naar muziek van Robyn, Annie Lennox, Ariana Grande en Katy Perry. The Cult Corner sprak de actrice op het filmfestival van Toronto, waar TEEN SPIRIT in première ging.

 

Gokje: de grootste uitdaging van deze rol was het leren van de Poolse taal?

Haha, in ieder geval één van de grootste. Dit was namelijk zeker een rol met uitdagingen. Maar het lastigste was inderdaad wel het Pools. Ik spreek geen enkele andere taal, dus had geen enkele houvast. Omdat de Poolse achtergrond van mijn personage Violet zo cruciaal voor haar leven was, moest en zou ik het perfect doen, dus ik heb enorm mijn best gedaan. Maar eerlijk gezegd heb ik alleen geleerd om die paar zinnen correct uit te spreken; ik kan verder niks in het Pools zeggen.

 

Het zingen leek je meer te liggen.

Ja, dat doe ik al sinds ik een kind ben. Ik zat altijd in een koor op school en heb ook wel eens een solo-voorstelling gedaan. Als meisje wilde ik dan ook geen actrice, maar een popster worden. Maar dat zit toch in iedereen? Die geheime gedachte om te shinen voor een grote groep mensen?

 

Vond je het eigenlijk leuke muziek? Of luister je zelf naar hele andere muziek?

Ik heb een zeer diverse muzieksmaak, en daar hoort natuurlijk ook pop bij. Al luisterde ik het meer op de middelbare school. Die periode dat je cool wilt zijn, dus netjes bijhoudt welke nummers in of uit zijn. Om me voor te bereiden op deze rol keek ik veel optredens van Katy Perry en Taylor Swift.

 

Violet vlucht in haar muziek om te dealen met haar ellende. Waar vlucht jij in?

Ik schets veel als ik mijn hoofd leeg wil maken, variërend van nikszeggende doodles tot echte tekeningen. Maar muziek is natuurlijk het makkelijkste. Er is muziek voor alle stemmingen: er is geluksmuziek, maar ook woedemuziek waar ik helemaal in op kan gaan.

 

Herken je jezelf in dit personage?

Violet is een vrouw die in tegenstelling tot ik bijna nooit lacht. Ik ben zeer expressief, zij is heel introvert. Dus ik moest echt leren om me in te houden en me wat ruiger te gedragen. Wat we wel gemeen hebben is de impuls om de allerbeste te zijn.

 

Het valt me op dat je veel van je rollen klein speelt, waardoor de emotionele impact juist groot wordt. Ik heb je nog weinig over de top zien gaan.

En dat wil ik graag zo houden. Ik houd ook veel meer van onglamoureuze rollen. Geef mij maar realistische, make-uploze en duistere rollen. Dan voel ik mij veel meer een echt mens, en dat maakt het acteren veel makkelijker.

 

 

Ronald Simons (Toronto, september 2018)