Interview Stellan Skarsgård

De Zweedse acteur debuteerde al in 1972 en acteerde in ruim honderd lange speelfilms onder regisseurs als Lars von Trier, Steven Spielberg, David Fincher, John McTiernan en stond (en zong!) zelfs naast Meryl Streep en Pierce Brosnan in MAMMA MIA!  in 2008. De zwarte komedie IN ORDER OF DISAPPEARANCE is na ZERO KELVIN, ABERDEEN en A SOMEWHAT GENTLE MAN al de vierde samenwerking met de Noorse cineast Hans Petter Moland. De film ging in Berlijn in première, waar we Skarsgård vroegen naar de film en hun samenwerking.

 

Als u niet was gevraagd voor IN ORDER OF DISAPPEARANCE, was u dan een beetje gepikeerd geweest?

Nee, dat niet. Maar nadat ik het script had gelezen, vroeg ik Hans Petter wel of het niet beter zou zijn om de rol door een Noorse acteur te laten spelen. Maar als ik niet was gevraagd was ik niet geïrriteerd, hoor. Regisseurs en acteurs zijn niet bepaald trouw naar elkaar.

 

Eerlijk zeggen: toen u de film gisteravond zag, viel het mee of tegen?

’t Viel me mee. Toen ik het script las, was het all over the place. Het was een wirwar van genres die wat mij betreft niet goed op elkaar aansloten. Van totale tragedie naar flauwe komedie en weer terug.

 

Waarom zijn zo veel Scandinavische films eigenlijk zo deprimerend?

Wij noemen het the depression belt: de grens die over Scandinavië, Polen en Rusland loopt. Niet toevallig de regio’s waar mensen teveel wodka drinken.

 

IN ORDER OF DISAPPEARANCE is bij vlagen niet alleen deprimerend, maar ook erg gewelddadig.

Hans Petter wilde dat het geweld eruit ziet als echt geweld. Hij heeft een hekel aan wat je filmgeweld kunt noemen en toont het juist in al zijn hard- en lelijkheid. Het is misschien wel een wraakfilm, maar Hans Petter weigert het te rechtvaardigen door te doen alsof je in een film wel met alles weg kunt komen. Overigens ben ik nooit geïnteresseerd in genres; als acteur heb ik geen voorkeur voor een bepaald genre.

 

Wat voor acteur bent u in de préproductiefase of op de set? Gaat u een discussie met de regisseur aan over uw personage?

Ik probeer in de eerste instantie wel altijd om te acteren zoals het geschreven staat, maar als ik iets écht niet voel, dan laat ik het weten. Aan de andere kant zijn mijn mooiste momenten juist de scènes waarin ik mij laat verbazen door wat ik mijn personage laat doen, en dat het werkt.

 

Wat heeft u na IN ORDER OF DISAPPEARANCE gedaan?

Een pilot voor een serie van HBO geregisseerd door John Hillcoat. Maar het is nog niet duidelijk of de serie wordt opgepakt.

 

Is dat vervelend? Hard werken voor iets dat niet wordt uitgezonden of uitgebracht?

Och, dat maakt mij niet veel uit. Het ligt achter mij. Ik vond het leuk om te doen en ben altijd veel meer geïnteresseerd in het proces. Het is daarna het probleem van de regisseur en de producent om nog iets te bakken van wat ik heb achtergelaten. En als dat niet lukt, dan niet.

 

Ronald Simons (Berlijn, februari 2014).