Interviews Quiz

Leo Vandermolen (Barry Atsma) is een populaire televisiepersoonlijkheid die samen met zijn charmante assistent Louise (Hanna Verboom) wekelijks miljoenen mensen aan de buis gekluisterd houdt. Op een avond na de opnamen van de laatste TV-show van het seizoen heeft Leo met zijn vrouw en dochter in een Italiaans restaurant afgesproken. Wachtende op zijn gezelschap wordt Leo lastig gevallen door een maniakale man (Pierre Bokma) die beweert zijn vrouw en dochter te hebben ontvoerd. Er ontstaat een macaber spel waarin de quizmaster opeens de kandidaat blijkt te zijn.

The Cult Corner sprak acteurs Barry Atsma, Hanna Verboom en regisseur Dick Maas in Amsterdam tijdens de opnames van QUIZ. 

Interview Dick Maas

dickmaas4

Hoe Dick Maas is QUIZ?

Ik denk dat iedere film van mij herkenbaar is als een film van mijn hand. Of het nou een komedie, actiefilm of psychologisch drama is; er zijn altijd elementen die typerend zijn. En dan met name hoe de film eruit ziet, de visuele effecten.


Heeft in QUIZ het visuele de overhand?

Nou ja, QUIZ heeft een serieus verhaal, of tenminste, tamelijk serieus. Ik wil het niet realistisch noemen, het staat net boven de realiteit, maar de film heeft een serieus onderwerp. Ik ga dan ook minder over de top dan in mijn andere films.


Je noemt je nieuwe film met lichte afkeer een psychologisch drama, waarom?

Het woord psychologisch wordt vaak geassocieerd met diepzinnigheid of onbegrijpelijkheid; dingen die alleen in de psyche van mensen afspelen. Dat is hier helemaal niet zo. QUIZ heeft een duidelijk en rechtlijnig verhaal met twee acteurs die daarin centraal staan. Ik vind het een beetje Hitchcock-achtig.


Is Hitchcock ook een voorbeeld voor QUIZ geweest?

Ja, natuurlijk. Ik ben met Hitchcock opgegroeid. En een film van hem kun je ook niet realistisch noemen, die staan altijd boven de werkelijkheid. Dat geldt ook voor QUIZ. En verder is QUIZ een beetje Coen Brothers-achtig genoemd en daar ben ik het ook wel mee eens. Joel en Ethan Coen zetten hun werkelijkheid altijd net te dik aan en dat is hier ook wel het geval.


QUIZ is minder grootschalig dan we van je gewend zijn.

De film is inderdaad veel kleiner dan bijvoorbeeld SINT. Er zit minder spektakel in, het gaat veel meer om het gevecht tussen Barry en Pierre. Ik wilde een film maken die wat simpeler was om te produceren, zodat je niet meteen aan het plafond zit met je kosten, dus ik moest ook een wat simpeler verhaal schrijven. Daar is het uit ontstaan. Maar de film heeft nog wel een lekker verhaal en tempo.


Interview Barry Atsma

quizatsma

quizatsma_1


Je krijgt veel aanbiedingen. Waarom zei je ‘ja' tegen Dick Maas?

Je kunt van alles over hem zeggen, maar Dick is natuurlijk een koning in Nederland. Vanuit het vak zijn er vooroordelen over zijn films, maar hij heeft DE LIFT gemaakt, een klassieker. Elke keer als ik in de lift sta moet ik aan die film denken. AMSTERDAMNED is een klassieker, FLODDER is een klassieker, de clips van The Golden Earring zijn klassiekers. Jezus, dat heeft Dick allemaal gemaakt. Er zijn maar weinig mensen in het vak die zoveel iconische beelden hebben geschapen. Het beeld van Leontine Borsato op dat luchtbedje waar het mes op afkomt in AMSTERDAMNED is van Dick, dus geloof me: daar wil je dolgraag mee werken.


Zit er wel veel humor in?

Het script dat Dick voor QUIZ schreef is in de basis een echte psychologische thriller. Het is veel minder actiegedreven dan zijn vorige films. Let wel, het is geen praatfilm hoor, meer een psychologisch steekspel. Er valt ook zeker wel wat te lachen ... en te schrikken. Maar QUIZ is een mindfuckfilm en dat is er zo interessant aan.


Wat kun je over je personage vertellen?

Ik speel een quizmaster die zijn leven onder controle heeft. Hij is beroemd, mensen houden van hem, maar het is ook een man met een verleden. En stukje bij beetje wordt dat verleden duidelijker. Hij wordt gechanteerd door een man die hij in de eerste instantie niet herkent maar waar hij later iets te maken mee blijkt te hebben.


Wat voor type quizmaster speel je?

Het is een mix tussen Deal or no Deal met een vleugje Italiaanse geiligheid en Duitse foutigheid erin. Het is lekker over de top, een hele vette show.


Hoe was Pierre Bokma als tegenspeler?

Ik ben niet snel geneigd om tegen iemand op te kijken, maar tegen Pierre kijk ik dus wel op. Een fantastisch acteur die deze rol ook waanzinnig goed speelt. Heel gaaf om met hem te spelen. Daar word ik ook beter van, ik leer van hem. Bij een heftige take stelde hij bijvoorbeeld voor dat ik het drama niet teveel zou uitspelen, maar dat ik het meer voor me moest houden. Tijdens de volgende take zat dat drama dus veel meer onderhuids en dat werkte beter voor de scène. Maar verder was het ook gewoon heel grappig met Pierre hoor, hij is ontzettend geestig.


En over je eigen carrière: er is tegenwoordig bijna geen Nederlandse film waar je niet de hoofdrol in speelt. Kom je nog wel toe aan vrije tijd?

Dat lijkt van buitenaf misschien zo, maar ik heb vroeger ongelooflijk veel gewerkt en zo'n vier jaar geleden kwam ik ineens in de positie dat ik kon kiezen. Sindsdien laat ik een hoop kleine dingen schieten, kies ik alleen voor de grote blokken en straks heb ik weer drie maanden vrij. De laatste drie jaar heb ik het eigenlijk rustiger dan ooit.


Interview Hanna Verboom

quizhannaquizhanna_1

Hoe is het om met Dick te werken?

Hij is heel professioneel, je merkt dat hij al lang met zijn team samenwerkt. QUIZ is niet zo'n grote productie, maar Dick maakt er een geoliede machine van. Het was een genot om hieraan mee te werken. Dick weet namelijk wat hij wil en hij is sympathiek.


Wat is jouw rol in de film?

Ik speel Louise, de assistent van de quizmaster. Ze is een soort van Leontine Borsato in haar vroegere jaren. Het was leuk om een personage te spelen dat zo ver van je af staat. Ze is echt een typetje; zo'n bimbo zoals je die ziet in Italiaanse spelshows.


Je hebt in 2011 veel rollen gespeeld.

Ik heb veel gewerkt ja, grote en kleine projecten. Van Dick Maas tot een filmacademiefilm, van een bimbo tot een moeder. Het is heel leuk om zoveel verschillende dingen te doen. En belangrijk: je moet je eigen personage begrijpen. Zelfs al speel je een massamoordenaar: je moet van je personage houden en je moet ook wel uit eigen ervaring putten.


Waarom zou je op dit moment in je carrière nog spelen in een filmacademiefilm?

Ik had het toen net even rustig, hoor. Maar ik vind het ook belangrijk om met nieuwe regisseurs en jong talent te werken.


Wat is je favoriete Dick Maas-film?

AMSTERDAMNED natuurlijk. Ik zie Dick al voor me toen hij het idee bedacht: "Die Amsterdamse grachten, wat zullen we daar eens mee gaan doen?". Dat spreekt zo tot de verbeelding. En het is natuurlijk een hele enge film en voor die tijd zeker baanbrekend. En FLODDER is ook nog steeds een klassieker. Dick is best wel Amerikaans qua denken. Geen camp, maar kwalitatief commercieel!

 

Pim Wijers (Hilversum, 2011).

Foto Dick Maas: ANP