12 Moorden op het Nederlands FilmfestivalHet 28e Nederlands Film Festival presenteert een overzicht van legendarische ‘filmmoorden' met vertoningen van 12 befaamde speelfilms waarin moord een belangrijke rol speelt, een mysterieus filmfeest in stijl van dit thema en de première van de documentaireserie Nederland in 12 Moorden.

De première van de serie en het verschijnen van het boek van Jan Blokker en zonen is voor het Nederlands Film Festival de aanleiding een overzicht van 12 legendarische films te presenteren. Films als Ciske de Rat van Wolfgang Staudt, Het Teken van het Beest van Pieter Verhoeff, De Stilte rond Christine M. van Marleen Gorris, Spoorloos van George Sluizer en 06/05 van Theo van Gogh. Aangevuld met recente films als TBS van Pieter Kuijpers en Skin van Hanro Smitsman levert deze reeks op zich een geschiedenis op van de naoorlogse Nederlandse film.

In het kader van dit thema wordt ook een filmfeest georganiseerd op vrijdag 26 september in de Winkel van Sinkel. Tijdens dit feest worden De Lift 2 en 3 gepresenteerd, de eerste films uit het filmproject van LEV Productions en Pool Worldwide. Als hommage aan de Nederlandse filmklassieker van Dick Maas maken zij vier korte thrillers met sinistere liften in de hoofdrol.

Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 24 september tot en met 3 oktober 2008.

de lift