4 Elements wint Grand Price in Italie

De documentaire 4 Elements van regisseuse Jiska Rickels heeft afgelopen zaterdag 3 mei de Grand Price gewonnen op het Trento Film Festival in Trento, Italie. 4 Elements, een productie van Fu Works, is een vierluik over de strijd van de mens met de oerelementen.

Het Trento Film Festival werd dit jaar voor de 56e keer gehouden. In de geselecteerde documentaires en speelfilms nemen bergen en het avontuur, belicht vanuit een sociaal en een historisch perspectief, een centrale plaats in. De Grand Price, officieel de Gran Premio Citt di Trento Gold Gentian, die dit jaar uitgereikt is aan de film 4 Elements, is de grootste prijs van het festival. Het bestaat uit een kunstwerk en € 5000,-


4 Elements is een poetische, uit vier delen bestaande documentaire. In Vuur bestrijden Russische brandweermannen bosbranden in Siberie. In Water takelen vissers in Alaska kingcrabs op uit de Beringzee. In Aarde, een ingekorte versie van Untertage, worden twee Duitse mijnwerkers gevolgd. In het slotdeel Lucht bereiden kosmonauten en astronauten hun lancering naar het International Space Station voor.

4 Elements was in 2006 de openingsfilm van het International Documentary Film Festival Amsterdam en werd daar bekroond als Kristallen Film. Sindsdien is de documentaire wereldwijd op gerenommeerde filmfestivals te zien. Rickels heeft met deze documentaire inmiddels verschillende prijzen op haar naam staan, waaronder de award voor beste lange film op het Femina Filmfestival in Rio de Janeiro en een Special Mention op EcoCine in Athene.