60ste Filmfestival Berlijn begonnenDe beer is los. Het 60ste filmfestival van Berlijn, de Berlinale, is donderdagavond begonnen met openingsfilm TUAN YUAN van de Chinese regisseur Wang Quan'an. Een rodelopergebeurtenis in een winters Berlijn, waar de straten bedekt zijn met een dikke laag ijs en wat lichte poedersneeuw. De winterse buien houden hier al weken achtereen aan, en de gemeente strooit niet eens meer met zout maar slechts met grint. Het oplossen van de sneeuw en ijs is al dus niet meer aan de orde. Het wordt tegen wil en dank gedoogd en het grint zorgt ervoor dat alle tienduizenden festivalbezoekers niet al te vaak onderuit gaan. Glibberend vormen bezoekers lange rijen om een kaartje te bemachtigen of om een handtekening van de vele Hollywoodsterren los te peuteren. En de sterren zijn ook dit jaar weer massaal gekomen.

ghost writer 

Gisteravond vond bijvoorbeeld de première plaats van THE GHOST WRITER, de nieuwste film van Roman Polanski. Het behoeft geen uitleg dat de interesse voor de film en met name de persconferentie massaal was. Niet dat Polanski zelf aanwezig was, maar acteurs Ewan McGregor en Pierce Brosnan waren er wel. Dus die konden aan de tand worden gevoeld over de opgepakte regisseur en hoe de film tot stand kon komen terwijl Polanski in Zwitserland in voorarrest verbleef. Dat bleek via de post te gaan. De opnames waren gelukkig al achter de rug en ook de montage was in een vergevorderd stadium ten tijde van zijn arrestatie. Maar control freak als de Poolse regisseur is, wilde hij de film exact afmaken hoe hij het in zijn hoofd had. Dus correspondeerde hij met zijn de editor en producenten via briefjes die van en naar zijn voorlopige adres werden gestuurd.

shutter island

Andere grote premièrefilms zijn dit jaar SHUTTER ISLAND van Martin Scorsese met Leonardo DiCaprio en Ben Kingsley, THE KILLER INSIDE ME van Michael Winterbottom, A WOMAN, A GUN AND A NOODLE SHOP van Zhang Yimou, GREENBERG van Noah Baumbach, de regisseur van THE SQUID AND THE WHALE en MARGOT AT THE WEDDING, en SUBMARINO, de nieuwe film van Thomas Vinterberg, met wie The Cult Corner in Berlijn een exclusief interview heeft. Vinterberg maakte eerder als grondlegger van de Deense Dogma-beweging de film FESTEN en later in de Verenigde Staten IT'S ALL ABOUT LOVE en DEAR WENDY. Dit jaar is hij terug in Denemarken waar hij een film maakte met Jakob Cedergren, de acteur die de laatste jaren indruk maakte met DARK HORSE en FRYGTELIG LYKKELIG.