Actrice Kerry Fox te gast in UtrechtDe Nieuw Zeelandse actrice Kerry Fox (1966) is op zaterdag 27 september te gast in het Binger - Screen International Interview op het 28e Nederlands Film Festival in Utrecht.

Michael Gubbins, editor van film magazine Screen International zal met Fox in gesprek gaan over haar prijswinnende werk, haar internationale carrière en haar passie voor acteren.

Fox start begin jaren '90 haar carrière met een rol die meteen haar grote doorbraak wordt: die van de Nieuw Zeelandse schrijfster Janet Frame in An Angel at My Table (1990) van regisseuse Jane Campion. Haar vertolking van de schrijfster oogst veel bewondering en opent vele deuren. Meteen daarna zet ze indrukwekkende karakterrollen neer in The Last Days of Chez Nous (1992) van Gilliam Armstrong en, naast Ewan McGregor en Christopher Eccleston, in Shallow Grave (1994) van Danny Boyle.

 
Haar internationale carrière neemt een vlucht met gelauwerde arthouse films als Welcome to Sarajevo (1997, Michael Winterbottom), The Hanging Garden (1997, Thom Fitzgerald) en een hoofdrol in de Franse speelfilm Intimacy van Patrice Chéreau. De film is controversieel vanwege de expliciete en langdurige seksscenes; maar wint niettemin op het film festival van Berlijn de Gouden Beer voor Beste Film en Fox de Zilveren Beer voor Beste Actrice.

 
Als een bewezen director's actor kiest Fox vaak voor bijzondere projecten van over de hele wereld, die haar leven even gevarieerd maken als de films waarin ze speelt. In de nabije toekomst is Fox te bewonderen in Storm (2009) van de Duitse regisseur Hans-Christian Schmid en Bright Star (2009) de langverwachte nieuwe speelfilm van de regisseuse die haar beroemd maakte: Jane Campion.

 
Het interview is een samenwerking tussen Binger Filmlab, Screen International en Holland Film Meeting (de coproductiemarkt van het Nederlands Film Festival) en zal plaatsvinden op zaterdag 27 september om 14:30 uur in Grand Hotel Karel V, Geertebolwerk 1 te Utrecht.

kerry fox