AFFF 2008: Dag 1

Om half elf 's ochtends stonden gisteren de eerste fans al in de rij voor Tuschinski Arthouse om daar na uren en uren wachten een handtekening van regisseur Tim Burton te laten zetten op hun favoriete boek, foto of DVD-inlay.

De signeersessie begon iets na drie uur en duurde een klein uurtje, waarna evenwel nog ruim honderd fans niet aan de beurt waren geweest en teleurgesteld afdropen. In de foyer lagen DVD's en boekjes te koop, al had bijna iedereen dingen van thuis meegenomen. Velen kwamen met plastic tassen vol, en de teleurstelling was dan ook groot toen bekend werd gemaakt dat Burton slechts een handtekening per persoon zette om de doorloop te bevorderen.

De gelukkigen werden in groepjes van tien een trap opgeleid richting het oude gedeelte van de bioscoop, waar ze in een prachtig, karig verlicht art-deco interieur de beroemde regisseur achter een mooie, donkere tafel aantroffen. Alhoewel om de tafel heen wel enkele mensen van het festival stonden, waande je je op het moment dat je aan de beurt was even helemaal alleen met hem en met de enorme rij pennen die op de tafel lagen. Iedereen kreeg een hand, een kort praatje, een handtekening en vervolgens nog een hand. Opvallend was hoe Burton voor iedereen de tijd nam en zich iedere keer dankbaar toonde voor de vele kado's die hij van zijn fans ontving.

Als allerlaatste werd, zeer tegen de zin van de mensen die na tweeënhalf uur wachten eindelijk aan de beurt waren, maar alsnog achter het net visten, een meisje uit de lange rij gepikt, dat zich had verkleed en geschminkt als Sally uit The Nightmare Before Christmas, en door Burton persoonlijk was uitgenodigd tot de sessie. Dolgelukkig en nog natrillend stond ze samen met de tien laatst toegelaten fans vijf minuten later in de grote foyer van Tuschinski bij te komen van de ontmoeting met hun lievelingsregisseur. "Ik stamelde maar wat en weet eigenlijk niet eens meer wat ik heb gezegd," vertelde een van de meisjes. Een ander: "Ik heb volgens mij als enige twee handtekeningen gekregen, maar heb dan ook zowel hiervoor als voor het publieksinterview uren in de rij gestaan."

Festivaldirecteur Phil van Tongeren vertelde ons op de openingsavond dat Tim Burton pas definitief overstag ging om naar Amsterdam te komen, nadat hij foto's van Tuschinski kreeg toegestuurd. En zo gezeten in dat interieur gisteren, leek hij met zijn warrige haar, de blauwgetinte bril en pikzwarte kleren wel een personage uit een van zijn vele, fantasierijke films. Wel even wat anders dan een signeersessie van Kluun onder het tl-licht van De Bijenkorf. Voor een man die als schuchter en teruggetrokken bekend staat, toonde de in Engeland woonachtige regisseur zich tijdens de signeersessie en met name ook tijdens het aansluitende publieksinterview innemend, open en geestig.