AFFF 2008: Dag 4

Helemaal onderaan op de tussenstand van de Silver Scream Award staat vandaag de film Return in Red met een score van slechts 3,79 punten.

En dat is een vreemde notering, want deze tweede film van de Amerikaan Tyler Sharp is een sympathieke lowbudget horrorfilm over een bizarre straling die de inwoners van een slaperig stadje helemaal gek maakt. Het mysterie van de lage score werd vanmiddag opgelost: op de website van het AFFF werd zojuist het volgende bericht geplaatst: "Van RETURN IN RED is een nieuwe screener opgeduikeld. Laat u niet misleiden door de lage score van de film in onze poll. Die is volgens ons grotendeels gebaseerd op de bedroevende beeldkwaliteit van de eerdere screener. Return to RETURN IN RED!"

Het publiek reageerde de slechte kwaliteit van de print dus af op het scorekaartje, en dan zal de kwaliteit dus wel abominabel zijn geweest. Gelukkig is er een nieuwe digitale print opgetrommeld en kan deze film uit het American Independent-programma opnieuw beoordeeld worden. Bijvoorbeeld morgenavond om 20:10 in Tuschinski 5. Een echte topper is het overigens niet, want daarvoor mankeert er nog teveel aan dit extreem lowbudget werkje zonder echt overtuigende goede acteurs. Maar met enkele zeer effectieve make-up effecten en een goed opgezette en constant aanhoudende spanning is het een prima voorbeeld van wat een goede regisseur met een paar duizend dollar kan doen.

Ook lowbudget, maar veel interessanter is de Australische kroko-horror Black Water, een spannende boottocht door de Australische moerassen, die voor de vier opvarenden iets eerder ophoudt dan gepland. Drie twintigers gaan tijdens hun kerstvakantie drie weken door Australië trekken, en besluiten op een slechte dag om een boottochtje door de moerassen te maken. Met bier en hengels aan boord vertrekken ze onder leiding van een ervaren visser. Na een flinke tocht wordt hun boot echter omgegooid door een grote krokodil. Ze klimmen de bomen in, maar het beest is niet van plan om ze te laten gaan. Grimmig en spannend, met een minimaal budget en met enkele zeer effectieve special effecten. Zo zien we ze graag op het AFFF.