Colective wint LUX Audience Award 2021

Na een toer door Europa, inclusief virtuele screenings en een live Q&A met de filmmakers, zijn de stemmen van het Europese publiek en de leden van het Europees Parlement geteld.

In een ceremonie tijdens een plenaire zitting van het Europees Parlement in Straatsburg (Frankrijk) reikte David-Maria Sassoli, voorzitter van het Europees Parlement, de prijs uit in aanwezigheid van de leden, speciale genodigden en, namens de genomineerde films, Bartosz Bielenia, hoofdrolspeler in CORPUS CHRISTI, Kasper Dissing, producent van DRUK (ANOTHER ROUND) en Alexander Nanau, de regisseur van COLLECTIVE. Regisseur Alexander Nanau nam de prijs in ontvangst en benadrukte dat het vooral een prijs is voor de slachtoffers en hun families, die in Roemenië nog steeds niet officieel zijn erkend. De prijs zei hij, onderstreepte dat ‘we corruptie willen bestrijden en een vrije pers willen.”

De LUX Audience Award verenigt op unieke wijze de stemmen van het Europese publiek en van de leden van het Europees Parlement. Het is een initiatief van de European Film Academy en het Europees Parlement in samenwerking met de Europese Commissie en Europa Cinemas.

 

COLLECTIVE