Daar komen de Basterds!


Donderdag 27 augustus gaat 'ie na een bijzonder lange reclamecampagne dan toch eindelijk in première: INGLOURIOUS BASTERDS, de nieuwe film van Quentin Tarantino. Zijn zesde, wanneer we KILL BILL tenminste als één film zien. En dat was het natuurlijk eigenlijk ook, aangezien Tarantino en producent Weinstein pas ver in de productie besloten er twee delen van te maken aangezien ze onopgesplitst de vier uur makkelijk zouden halen. Na KILL BILL 1 & 2 volgde nog DEATH PROOF, en nu de verfilming van een script waar Tarantino in totaal ruim tien jaar over heeft gedaan, en dat hij aan het begin van het hele project "Once Upon a Time in Nazi-Occupied France" wilde noemen.

De oplettende kijker doet de uiteindelijke titel denken aan Enzo G. Castellari's film INGLORIOUS BASTARDS uit 1978 (zie hier de trailer). In die film ontsnapt een stel Amerikaanse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog op weg naar een gevangenis waar ze vast zouden worden gezet voor uiteenlopende misdaden. Frankrijk is bezet door de Nazi's en op weg naar het neutrale Zwitserland leggen ze zoveel mogelijk Nazi's om wanneer ze worden gedwongen om het Franse verzet te helpen. De bastards moorden niet uit idealisme of patriottisme, maar om hun eigen hachje te redden. 

In Tarantino's film volgen we ook een groep Amerikaanse soldaten in Frankrijk gedurende de Tweede Wereldoorlog, maar deze hebben wel degelijk een hogere missie: ze zijn specifiek geselecteerd om dood en verderf te zaaien onder de Nazi's. De Franse jonge vrouw Shosanna Dreyfus (Mélanie Laurent) is tegelijkertijd bezig met een eigen plannetje om bloederig wraak te nemen op enkele Nazi's. Ze heeft daartoe een nieuwe identeit aangenomen als eigenaresse van een bioscoop. Op die plek komt uiteindelijk alles samen in een gewelddadige finale.

De nominatie voor de Gouden Palm wist INGLOURIOUS BASTERDS dit jaar niet te verzilveren, maar de betrekkelijk onbekende Oostenrijkse acteur Christopher Waltz won er wel degelijk de prijs voor beste acteur. Naast hem zijn te zien Brad Pitt, Diane Kruger, Eli Roth, Michael Fassbender en Daniel Brühl. Wat Quentin Tarantino zelf te zeggen heeft over zijn cast, is hier te zien in deze korte featurette. Ook vertellen de meeste acteurs kort over het personage dat zij spelen.

inglorious basterds