Dancing on the Edge - Filmprogramma


In samenwerking met Cinedans presenteert het festival Dancing on the Edge van 29 november t/m 13 december 2009 filmprogramma's met (dans)films uit en over het Midden-Oosten.

De programma's - ‘Music Beyond Borders', ‘Dance Films from the Middle East' en ‘Shorts from the Middle East' worden vertoond in de filmtheaters Rialto (Amsterdam) en ‘t Hoogt (Utrecht), maar ook in theaters als Korzo5HOOG (Den Haag), Grand theatre (Groningen) en De Unie (Rotterdam). Daarnaast zijn op diverse plekken doorlopend films en installaties te zien, van onder andere Neil van der Linden (Nederland) en Ahmed El Gendy (Egypte). Het festival start op 29 november met ‘Music Beyond Borders' in Rialto in aanwezigheid van Mariam Said, weduwe van de grote Palestijnse denker Edward Said. Filmprogramma Dancing on the Edge; 29 november t/m 13 december 2009; Rialto (Amsterdam), De Unie (Rotterdam), Grand Theatre (Groningen), Filmtheater ‘t Hoogt (Utrecht) en Korzo5HOOG (Den Haag).


Music Beyond Borders


Kan muziek een instrument zijn om religieuze en politieke conflicten te overstijgen? Knowledge is the Beginning (2006) van Paul Smaczny en Adam Sabires' Carried by the Wind (2008) laten zien hoe muziek een bemiddelende rol kan spelen in het Midden-Oosten. Op zondag 29 november zijn Merlijn Twaalfhoven en Mariam Said, weduwe van de grote Palestijnse denker Edward Said, bij de filmvertoning in Rialto aanwezig als gastsprekers.

Dansfilms uit het Midden-Oosten


Dansfilms als Dancing under Crossfire (preview, Hayder Helo, 2009) en Beyond Dabke: a Finnish Dancer Teaches in Palestine (Lennart Laberenz, 2009) - die tijdens het festival zijn wereldpremière beleeft - geven een impressie van hedendaagse dansuitingen in het Midden-Oosten en gaan in op de rol van (politieke en sociale) kwesties in het dagelijks leven van artiesten in het Midden-Oosten.

Shorts from the Middle East


Dit programma toont diverse korte (dans)films uit of over het Midden-Oosten. Uiteenlopende onderwerpen komen aan bod in shorts als My Atomic Beloved (Amirali Navaee, 2008), Visa-Lisa (Eyas Al Mokdad, 2009), Her Morning Elegance (Oren Lavie, Yuvan & Merav Nathan, 2008) en Sounds from Here (Dorit Weintal, 2009).

Dancing on the Edge


Dancing on the Edge vindt plaats van 29 november tot 13 december in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Groningen. Het festival toont hedendaagse dans- en theatervoorstellingen uit Egypte, de Palestijnse Gebieden, Iran, Irak, Libanon, Israel, Marokko, Syrië en Jordanië. Een uitgebreid randprogramma biedt nagesprekken, meetings, debatten, lezingen, muziek, films en eten.

Voor meer informatie: www.dancingontheedge.nl

Dancing on the Edge