Docu Robbie Robertson opent Toronto

Op de openingsdag van het Toronto International Film Festival was de in Toronto geboren rocklegende Robbie Robertson weer thuis om de documentaire ONCE WERE BROTHERS: ROBBIE ROBERTSON AND THE BAND te promoten.

Deze docu -gebaseerd op zijn 2016 boek Testimony- schreef geschiedenis als eerste Canadese documentaire die het TIFF opende. "Het is behoorlijk cool," zei Robertson tijdens een persconferentie in de Bell Lightbox. "Ik kan me geen grotere aanvulling op mijn oeuvre voorstellen dan het openen van het Toronto International Film Festival met een jonge Torontonian-regisseur hier. Het wordt niet beter dan dit." Maar dat werd het wel toen aan het einde van de persconferentie burgemeester John Tory opstond om Robertson als verrassing de sleutel tot de stad te geven. "Ben ik gearresteerd?" grapte Robertson terwijl hij zich bij de burgemeester voor het podium voegde.

 

 

Zoals de 26-jarige regisseur Daniel Roher benadrukt in zijn film, hebben Robertsons baanbrekende gitaarvaardigheden en soulvolle nummers niet alleen de muziekindustrie in Canada veranderd, maar ook geholpen om verschillende muzikale genres samen te brengen en grote muzikanten te inspireren, zoals Bob Dylan, Eric Clapton en Bruce Springsteen. De film volgt Robertsons reis als een 15-jarige songwriter om een ​​van de vijf leden van The Band te worden, een rockgroep die begon als The Hawks en hun nalatenschap beëindigde met de Martin Scorsese-documentaire THE LAST WALTZ uit 1978. Sindsdien is de groep opgenomen in de Canadese Music Hall of Fame, de Rock and Roll Hall of Fame, en in 2008 ontvingen ze een Lifetime Achievement Grammy Award.

De bandleden kregen maken met alle typische rockband-problemen als drugs, jaloezie, een rivaliteit tussen Robertson en drummer Levon Helm, allemaal smakelijk opgedist door Robertson. Hoewel ze altijd van plan waren zich op een bepaald moment te herenigen, hebben ze dat helaas nooit gedaan. Toen Robertson de sleutel van de burgemeester kreeg, zei hij "Ik ben hier echt door geraakt. Het is een complete verrassing. Heel erg bedankt. Dit is mijn stad. En nu heb ik de sleutel. "

 

 

ONCE WERE BROTHERS: ROBBIE ROBERTSON AND THE BAND