DOKU.ARTS 11 t/m 14 juni 2009Het Filmmuseum en het Mediafonds (Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties) presenteren de vierde editie van het internationale festival DOKU.ARTS.

Te zien zijn circa vijfentwintig eigenzinnige kunstdocumentaires, waaronder gloednieuw werk van Aliona van der Horst en Frank Scheffer. Dit jaar staat het festival in het teken van architectuur. De openingsfilm is Les plages d'Agnès (zie foto) waarin de Franse cineaste Agnès Varda haar autobiografie schetst.

DOKU.ARTS vertoont documentaires over kunst en kunstenaars. Het festival - uniek in Europa - richt zich voornamelijk op kunstzinnige documentaire producties die onvoldoende aandacht krijgen van de grote internationale festivals en de publieke omroep. In 2006 richtte filmmaker en festivalleider Andreas Lewin DOKU.ARTS op. Na twee edities in Berlijn verhuisde Lewin het festival naar het Filmmuseum in Amsterdam.

In 2009 staat het festival in het teken van architectuur. Te zien zijn documentaires over architecten als Rem Koolhaas, Santiago Calatrava en Charles Correa. Behalve architectuurfilms zijn er ook documentaires geprogrammeerd over fotografie, beeldende kunst, muziek, theater, cinema en literatuur. Zo toont Chiara Clemente in Our City Dreams (2008) de bijzondere relatie die vijf vrouwelijke kunstenaars  met de stad New York hebben. In Xiao Jia Going Home (2008) schetst Damien Ounouri een portret van de bekende Chinese regisseur Jia Zhang-ke (Still Life, Unknown Pleasures. 24 City). Na afloop van de voorstellingen krijgt het publiek de gelegenheid om met de aanwezige makers in gesprek te gaan.

Ook is er een documentaire te zien over acteur Gabriel Byrne en over de vele dozen met filmmateriaal van filmmaker Stanley Kubrick, die onder het oog van de camera voor het eerst worden geopend. In de expositieruimte van het Filmmuseum in het Vondelpark is een installatie van kunstenaar David Claerbout gratis te bezichtigen. 

Het volledige programma is te raadplegen op www.doku-arts.com.