Ere-Gouden Beer Steven Spielberg

De hommage van het 73e Internationale Filmfestival van Berlijn zal worden opgedragen aan de Amerikaans-Amerikaanse regisseur, producent en scenarioschrijver Steven Spielberg, die ook een ere-Gouden Beer zal ontvangen voor zijn hele leven. In het kader van de prijsuitreiking in het Berlinale Palast vertoont het festival zijn meest recente werk, The Fabelmans. Spielberg ontving meerdere Academy Awards en is een van 's werelds meest gerenommeerde filmmakers. Zijn oeuvre, bestaande uit meer dan 100 films en series, is door zijn enorme verscheidenheid uniek in de geschiedenis van de internationale cinema van de afgelopen 60 jaar.

Spielberg is gedurende zijn carrière in totaal 19 keer genomineerd voor een Academy Award - tot nu toe heeft hij drie keer een Oscar-beeldje mee naar huis genomen. Hij wordt beschouwd als de meest succesvolle filmmaker aller tijden. Zijn carrière is bezaaid met prijzen, waaronder talloze Golden Globes en Emmy's voor zijn filmmaken, evenals een groot aantal onderscheidingen voor zijn inzet voor sociale doelen. Zo ontving hij in 1998 het Grootkruis met Ster in de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland als erkenning voor zijn film Schindler's List en zijn Shoah Foundation. In 2001 benoemde koningin Elizabeth II hem tot Ridder Commandeur in de Orde van het Britse Rijk. In 2015 ontving hij de Presidential Medal of Freedom uit handen van de zittende Amerikaanse president Barack Obama.

“Met een ongelooflijke carrière heeft Steven Spielberg niet alleen generaties kijkers over de hele wereld betoverd, maar heeft hij ook een nieuwe betekenis gegeven aan de 'bioscoop' als droomfabrieken. Of het nu in de eeuwigdurende magische wereld van tieners is of in de realiteit die de geschiedenis voor altijd heeft uitgehouwen, zijn films brengen ons naar een ander niveau, waar het grote scherm het geschikte oppervlak wordt voor onze emoties om vervuld te worden. Als de Berlinale 2023 een nieuw begin vertegenwoordigt, hadden we geen betere start kunnen vinden dan die van het geweldige werk van Spielberg”, zegt het regisseursduo Mariette Rissenbeek en Carlo Chatrian van de Berlinale.

De 73ste editie van de Internationale Filmfestspiele Berlin vinden plaats van 16 tot en met 26 februari 2023.