Ere-Gouden Palm gaat naar Alain Delon

Dit jaar heeft het filmfestival van Cannes besloten om acteur Alain Delon een erepalm toe te kennen.

Na Jeanne Moreau, Woody Allen, Bernardo Bertolucci, Jane Fonda, Clint Eastwood, Jean-Paul Belmondo, Manoel de Oliveira, Agnès Varda en Jean-Pierre Léaud, is het filmfestival trots en opgetogen dat de legendarische acteur die onder andere speelde in Luchino Visconti's IL GATTOPARDO (Gouden Palm, 1963) heeft deze eer van de internationale gemeenschap aanvaard.

"Pierre Lescure en ik zijn heel blij dat Alain Delon heeft aanvaard dat hij wordt geëerd door het festival", zegt artistiek directeur Thierry Frémaux. "Hij aarzelde een lange tijd, omdat hij eigenlijk alleen naar Cannes wilde komen om de regisseurs te eren met wie hij had gewerkt."

Zijn band met het filmfestival dateert al van het begin van zijn carrière. Op 13 mei 1961 werd zijn eerste wandeling over de rode loper voor THE JOY OF LIVING met grote opwinding ontvangen door fotografen, journalisten en algemeen publiek. De menigte was dertig jaar later niet minder enthousiast na zijn spectaculaire aankomst per helikopter en boot om NEW WAVE te presenteren. In de tussentijd was er THE ECLIPSE (1962), IL GATTOPARDO (1963) en MR. KLEIN (1976).

 

Het 72e filmfestival van Cannes loopt van 14 tot 25 mei 2019. De jury wordt voorgezeten door Alejandro González Inárritu. Jim Darmusch's THE DEAD DO NOT DIE zal de competitie openen.

 

 

Alain Delon