Filmfestival Cannes 14 - 25 mei

Van 14 tot en met 25 mei vindt het jaarlijkse filmfestival van Cannes plaats. Voor de poster van deze 61ste editie is een foto van regisseur David Lynch gebruikt, die is bewerkt door de prijswinnende affichemaker Pierre Collier, eerder verantwoordelijk voor het posterdesign van onder andere Mystery Train van Jim Jarmusch, Le Fils van de gebroeders Dardenne en The Eel van Shoei Imamura.


In competitie strijden dit jaar in Cannes films van onder andere Atom Egoyan, Jean-Pierre en Luc Dardenne, Wim Wenders, Charlie Kaufman en Clint Eastwood tegen elkaar, die beoordeeld zullen worden door een jury onder voorzitterschap van Sean Penn.


In het programmaonderdeel Un Certain Regard is daarnaast nog nieuw werk te zien van Raymond Depardon, Kelly Reichardt en het drieluik Tokyo! van Michel Gondry, Leos Carax en Joon Ho Bong.


Buiten competitie gaat op 18 mei publiekstrekker Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull in première, en zijn verder nog de nieuwe films van Woody Allen, Emir Kusturica en Barry Levinson te zien.


Aan de Portugese filmmaker Manoel de Oliveira wordt tenslotte het tribute-programma gewijd ter ere van zijn honderdste verjaardag in december 2008.