Filmprogramma rondom 45 jaar Surinaamse onafhankelijkheid

Het nieuwe podium voor Zwarte makers Pepr gaat woensdag 25 november van start met een speciaal filmprogramma waarin Suriname centraal staat. Op 25 november is het 45 jaar geleden dat Suriname onafhankelijk werd, dus alle reden om deze films die tot het erfgoed van de Nederlandse cinema behoren in de spotlight te zetten.

Allereerst HET GEHEIM VAN DE SARAMACCARIVIER (2007) van Pim de la Parra, en Gouden Beer-winnaar FAJA LOBBI van Herman van der Horst (1960). HET GEHEIM VAN DE SARAMACCARIVIER is een film over het verliezen van je vaderland uitgebeeld in een vastgelopen relatie. Faja Lobbi geeft een impressie van het leven van verschillende bevolkingsgroepen in Suriname, omlijst door muziek, dans, zang en de geluiden van het binnenland. De derde film is DE WERELD HEEFT GEZICHT VERLOREN(2016, Cindy Kerseborn) over Astrid Roemer, de in Suriname geboren schrijfster en één van de belangrijkste Zwarte feministische vrouwen in Nederland en Suriname.

 

_____________________________________________

Samen voor culturele verscheidenheid in film

Pepr wordt ondersteund door partners die het belangrijk vinden dat er meer cultureel verschillende verhalen in film te zien zijn, waaronder Black Achievement Month, vrouwenplatform Black Ladies Talk, filmwebsite Cine.nl en de deelnemende Picl-theaters.

 

Over Full Color Entertainment

Full Color Entertainment is de eerste distributeur in Nederland die zich sinds haar oprichting in 2015 exclusief richt op diversiteit in het aanbod van films. Naast releases van Afro-Caribische, Afro-Amerikaanse, Zuid-Afrikaanse en Indo-Afrikaanse verhalen heeft Full Color onder meer filmprogrammering verzorgd voor festivals.

 

Over Picl

Picl is het arthouse streaming platform van Nederland. Je huurt de film - die meteen vanaf de eerste dag van de release ook online beschikbaar is - voor een periode van 48 uur. In tegenstelling tot de meeste streamingdiensten betaal je bij Picl per film. Daarnaast selecteer je voor betaling jouw lokale filmhuis, want een deel van de opbrengsten gaat naar het theater van je keuze.