Films & SterrenHet Karlovy Vary International Film Festival is inmiddels in volle gang. Opmerkelijk is het grote aantal jeugdige bezoekers van het festival. Op de bankjes en de vloer voor de ingangen van de verschillende zalen wachten ze op eventuele restkaarten. De meeste zalen zitten namelijk helemaal vol. Dinsdagavond merkte ook Monic Hendrickx dit op, toen zij de film 'Nadine' van Erik de Bruyn aankondigde met ook een enkel woordje Tsjechisch. Het publiek reageerde hierop met een hartelijk applaus. Deze week werd ook bekend dat 'Nadine' door een Tsjechische distributeur is aangekocht en hier in het najaar zal gaan draaien.

Een ander opvallend element van het festival zijn de voorfilmpjes die bij elke film worden vertoond. Het publiek is er laaiend enthousiast over en beloont de vier verschillende 'trailers' steeds opnieuw met een daverend applaus. In de korte zwart-wit filmpjes figureren beroemde oud-winnaars van de Crystal Globe die de trofee voor vreemde dingen gebruiken. Zo slaat Danny De Vito er de hoorn mee van de haak als hij uit bed wordt gebeld en maalt regisseur Milos Forman met de voet van de trofee zijn dagelijkse dosis pillen fijn om die vervolgens mopperend weg te slikken. Harvey Keitel zit in een kroegje te balen omdat iemand bij de uitreiking de Crystal Globe op zijn voet heeft laten vallen. Tijdens de persconferentie zei Robert De Niro dat hij het filmpje met Keitel erg grappig vond.

De publieksfavoriet is op dit moment de Tsjechische film ‘Citizen Havel', een portret van Václav Havel, geregisseerd door Pavel Koutecký en Miroslav Janek. Andere publieksfavorieten op het festival zijn ‘Be Kind Rewind' van de Franse regisseur Michel Gondry en 'The Visitor' van de Amerikaanse regisseur en acteur Tom McCarthy (‘The Station Agent'). In het chique Grand Hotel Pupp leidde McCarthy de film in en nam van de gelegenheid gebruik om voor een Tsjechische vriendin in New York een kiekje van het publiek te maken. ‘The Visitor' gaat over weduwnaar Walter Vale (Richard Jenkins van ‘Six Feet Under'), een uitgebluste professor die zogenaamd druk bezig is met het schrijven van vier wetenschappelijke boeken. Als hij naar een conferentie gaat in New York, treft hij in zijn eigen appartement een jong stel aan dat illegaal in de VS verblijft. Hij zet ze in eerste instantie zijn huis uit, maar bedenkt zich en er ontstaat een warm contact tussen hen. De film laat zien dat in de nadagen van 9/11 de angst voor het onbekende overwonnen kan worden en belicht thema's als eenzaamheid, liefde en angst.

Andere aanraders zijn de korte film ‘A Boring Afternoon' en de film ‘Intimate Lighting' van de Tsjechische regisseur Ivan Passer, aan wie op dit festival een retrospectief is gewijd. De films zijn gevierde hoogtepunten van de Tsjechische New Wave van de jaren '60 en hebben nog weinig aan kracht verloren. De jury van het festival was bij deze vertoning aanwezig, die door de regisseur zelf werd ingeleid. Juryleden Johanna ter Steege en Brenda Blethyn (‘Secrets & Lies', ‘Pride and Prejudice', ‘Atonement') lachten hartelijk om de komische scènes. Bij afloop zag ik pas dat de regisseur naast me was komen zitten, hij keek glunderend naar het enthousiaste publiek.

Een andere beroemdheid die donderdag zijn entree maakte is Christopher Lee. Binnen het programma Midnight Screenings wordt namelijk zijn 'Dracula' van de Hammer Studios vertoond in het mooiste theater van Karlovy Vary, dat werd gebouwd in 1888 en grondig gerenoveerd in de jaren negentig van de vorige eeuw. Andere films in dit programma zijn ‘Peeping Tom' (1960) en ‘Witchfinder General' (1968) met Vincent Price. Laatstgenoemde film is festivalfavoriet van regisseur Thomas Thurman, zo vertelde hij me in de Film Lounge. Zijn film ‘Nick Nolte: No Exit' is al op andere festivals vertoond en draait binnen het programma Official Selection - Out of Competition. Vernieuwend aan deze documentaire is dat acteur Nick Nolte zichzelf interviewt, maar helaas blijft het verder een vrij droog en oppervlakkig portret.

Annelieke van Halen

Karlovy Vary