Gerestaureerde Metropolis in Breda


De klassieker METROPOLIS (1927) van regisseur Fritz Lang wordt dit jaar tijdens International Film Festival Breda in zijn gerestaureerde originele versie vertoond. METROPOLIS is met zijn technische innovaties een van de meest invloedrijke films uit de filmgeschiedenis. De film wordt begeleid door pianist Ivo Verschoor.


Deze Nederlandse première vindt plaats op zondagochtend 28 maart 10.00 uur in MustSee Breda.

Meer Filmklassiekers
Metropolis is niet de enige klassieker die tijdens het International Film Festival Breda vertoond wordt. Gastcurator Alain Fleischer heeft een selectie gemaakt van zijn 10 favoriete films: Eraserhead van David Lynch, Der Himmel über Berlin van Wim Wenders, M - Eine Stadt sucht einen Mörder van Fritz Lang, The Night of the Hunter van Charles Laughton, Otto e Mezzo (8 1/2) van Federico Fellini, Pantserkruiser Potemkin van Sergei M. Eisenstein, Persona van Ingmar Bergman, The Trilogy of Apu: Part 1 van Satyajit Ray en Werckmeister Harmonies van Bela Tarr. 13 Most Beautiful van Andy Warhol wordt samen vertoond met de drie korte films See You Later - Au Revoir, Sshtoorrty en Puccini Conservato van Michael Snow.

Zie voor aanvangstijden: www.filmfestivalbreda.com

Metropolis
Op 12 februari jl. vond tijdens de zestigste editie van het Internationale Filmfestival van Berlijn op twee verschillende locaties de wereldpremière plaats van deze gerestaureerde versie. Na vele jaren is de originele versie van deze voorganger van films als Blade Runner en The Matrix weer te bewonderen zoals Fritz Lang het jaren geleden bedoeld heeft.

Yvo Verschoor
De film wordt begeleid door pianist Yvo Verschoor (1966). Na zijn conservatorium studie ontwikkelde hij een geheel eigen manier van het begeleiden en interpreteren van film. In de afgelopen 18 jaar deed hij als filmpianist enorm veel ervaring op, mede dankzij de lange samenwerking met het EYE Film Institute (Filmmuseum) in Amsterdam, waarvoor hij vele honderden films begeleidde, en zijn optredens op diverse filmfestivals en in theaters in binnen en buitenland.

metropolis